"Študentom vedno pravim: Če ne uživate v svojem projektu, se dogovorite s profesorjem, da vam da drugega. Če vam ne more ustreči, pa zamenjajte njega," je poudaril 89-letni znanstvenik z ameriške univerze v Severni Karolini.

"Sliši se kot šala, vendar mislim popolnoma resno. Če ne uživate v tem, kar počnete, preprosto zapravljate svoje življenje. Če vam znanost po nekaj letih ni všeč, postanite na primer slikarji ali pa vodovodarji. Le tako boste lahko osrečili sebe in ljudi okoli sebe," je dejal.

Podobno je svetoval tudi profesorjem. Študentom je po njegovem mnenju treba pustiti, da delajo na lastnih projektih. "Le tako se bodo lahko razvili v samostojno osebo z novimi ideji. V nasprotnem primeru bodo samo kopija učitelja."

Navdih črpal iz svojega otroštva

Smithies, po rodu sicer Britanec, je Nobelovo nagrado prejel leta 2007 za prelomna odkritja na področju zarodnih izvornih celic in rekombinacije DNK pri sesalcih, ki so vodila v razvoj pomembnih novih tehnologij.

Mnoge ideje za svoja odkritja je Smithies črpal iz povsem običajnih izkušenj iz življenja, še posebej iz otroštva. "Otroci so znanstveniki. Znanstveniki nikoli ne odrastejo in vse življenje eksperimentirajo. Biti znanstvenik pomeni, da nikoli zares ne odrasteš," je dejal.

Na predavanju je predstavil tudi vrsto svojih zapiskov izpred več desetletji. Udeležencem je svetoval, naj tudi sami svoje ugotovitve sproti zapisujejo na papir. "Vaših elektronskih datotek že čez pet let ne boste več mogli brati, zato poskrbite, da imate tudi papirnate različice," je opozoril.

Politiki, ki se bodo naslonili na kreativne ljudi

Direktor IJS Jadran Lenarčič je poudaril, da je obisk Nobelovega nagrajenca v tem trenutku pomembnejši, kot je videti na prvi pogled.

Medtem ko se politiki ukvarjajo s smešnimi podrobnosti, ki bi spadale le v "kakšen zakoten rumeni tisk", Slovenija dela velike korake naprej, je dejal Lenarčič. "Ne potrebujemo kreativnih politikov, potrebujemo le politike, ki se znajo nasloniti na kreativne ljudi," je na novinarski konferenci po predavanju Nobelovega nagrajenca novinarjem dejal Lenarčič.