Hkrati s prevzemom se slovaškemu podjetju kot izvršna direktorica pridružuje tudi vodja evropske podružnice ameriškega časnika Wall Street Journal Kelly Leach, so sporočili iz družbe Piano Media. Leacheva bo vodila tudi Press+, ki po prevzemu ostaja ločeno podjetje.

Skupaj je v plačilne zidove obeh podjetij po svetu vključenih okoli 620 spletnih strani. "Plačljive vsebine po vsem svetu imajo ogromen potencial za rast," je dejal Pekka Maki iz finančnega sklada 3TS. Sklad 3TS je lastnik družbe Piano Media in je tudi financiral prevzem ameriškega tekmeca.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so z nakupom združili dva največja igralca v segmentu plačljivih medijskih vsebin. Obe podjetji skupaj razpolagata z "edinstvenimi viri, tehnologijo, podatki in znanjem za ustvarjanje novih virov prihodkov" v tem segmentu.

Vrednosti posla podjetji nista razkrili, prav tako ne izdajata podatkov o poslovanju. Piano Media naj bi bil po prihodkih sicer skoraj devetkrat manjši od ameriškega Press+, piše ameriški portal za analizo medijev Poynter.

Plačilne zidove slovaškega podjetja po svetu uporablja 27 medijskih hiš z več kot 70 spletnimi stranmi v Nemčiji, Španiji, na Poljskem, Slovaškem in v Sloveniji, od nedavnega pa tudi v ZDA in Veliki Britaniji.

Rešitve ameriškega Press+ pa so v uporabi predvsem v ZDA in Kanadi, kjer jih uporablja okoli 40 medijskih hiš na skupaj 550 spletnih straneh.

V Sloveniji je enoten sistem zaračunavanja spletnih vsebin zaživel v začetku leta 2012. Plačilni sistem Piano pri nas uporablja osem spletnih strani.