Čeprav se zdi daleč, so priprave na uprizoritev, v kateri nastopa od 800 do 900 igralcev ter 80 konj, v polnem teku. Včeraj so sredi mesta odprli pasijonsko pisarno, novi mladi režiser Milan Golob že izbira igralce, pregleduje kostume in scensko opremo, vodja projekta Matej Mohorič Peternelj pa se predvsem ukvarja s promocijo in zbiranjem denarja. Projekt je »težak« 450.000 evrov, 40.000 so dobili od ministrstva za kulturo, 20.000 evrov od lanske Dnevnikove zlate gazele, škofjeloškega podjetja Knauf Insulation, večji del denarja naj bi zbrali z vstopnicami, vsaj 120 tisočakov bo morala primakniti občina Škofja Loka.

Vstopnice so že v predprodaji, cenejše stanejo 13 evrov, za bolj elitno prizorišče na Mestnem trgu pa 20. Zadnjo uprizoritev si je ogledalo 24.000 ljudi, prihodnje leto jih v Škofji Loki pričakujejo kar 32.000, od tega četrtino iz tujine, kamor so najbolj usmerjena vsa promocijska prizadevanja. »Za posebno, šolsko predstavo imamo že 2000 rezervacij, turistične agencije so pridobile že rezervacije za goste iz Nemčije in Avstrije, oglasili so se nam rojaki iz Avstralije. Poleg klasične promocije načrtujemo tudi pasijonsko turo po slovenskih mestih. Pri tem nam bodo pomagali romarji, ki bodo ponesli vest o ponovni uprizoritvi na način, kot so to počeli v davni preteklosti,« je pojasnil vodja pasijona Matej Mohorič Peternelj.

Nov je tudi režiser, s skoraj tisoč sodelujočimi se bo spopadal Milan Golob: »Tehnične priprave so v polnem teku in bi jih radi končali čim prej, da se res lahko posvetimo izvedbi, igri, interpretaciji. Še več bi rad delal z igralci, vesel sem, da se nam oglašajo otroci in mladi iz vse loške regije.«

Škofja Loka s pasijonom kandidira tudi za vpis na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine Unesca. Odločitev o tem bo padla novembra v Parizu. Naslednja uprizoritev bo ob 300. obletnici nastanka pasijona, se pravi leta 2021. »Intenzivno delamo v smeri, da bi na to uprizoritev prišel tudi papež,« je malo v šali, precej pa tudi zares dejal loški župan Miha Ješe.