Občine Kamnik, Domžale, Mengeš, Komenda, Trzin in Cerklje na Gorenjskem so se to poletje lotile 15,5 milijona evrov vredne nadgradnje Centralne čistilne naprave (CČN) Domžale-Kamnik kar brez kohezijskih sredstev. Seveda se evropskim evrom niso odrekle in v skladu z dogovorom z državo bodisi najele začasne premostitvene kredite oziroma v naložbo začasno preusmerile sredstva, namenjena drugim naložbam.

»Pričakujemo, da se bo nova vlada takoj lotila reševanja problema in bodo odločbe za pridobitev nepovratnih kohezijskih sredstev kmalu izdane,« je dejala Marjeta Stražar iz javnega podjetja CČN. Po načrtih naj bi pravočasno končali predvsem tiste sklope nadgradenj, ki so nujni za zadostitev okoljskih predpisov in jim ne bo treba plačevati visokih okoljskih kazni v Bruselj.

Z deli so pohiteli predvsem zato, ker bo CČN Domžale-Kamnik v letu 2016 poteklo veljavno okoljevarstveno dovoljenje in ga zaradi strožje zakonodaje ne bi mogli več obnoviti. Zaprtje CČN, ki že 34 let čisti odplake na območju naštetih občin, pa bi pomenilo katastrofo za celotno območje, je večkrat poudaril tudi Marjan Šarec, župan občine Kamnik, ki vodi projekt nadgradnje. Domžalski župan Toni Dragar pa vseskozi opozarja, da bi občani zaprtje še kako prenesli, industrijo pa bi to zagotovo pokopalo.

Z nadgradnjo bodo v CČN sedanjo zmogljivost povečali za skoraj 50 odstotkov in hkrati močno izboljšali predvsem čiščenje dušikovih in fosforjevih snovi. Sam objekt bo stal okoli 2,8 milijona evrov, naprave za biološko stopnjo čiščenja pa kar 11,5 milijona evrov. Gradnjo so zaupali družbi SGP Pomgrad iz Murske Sobote skupaj z GH Holdingom iz Ljubljane, storitve inženiringa pa družbi Proplus iz Maribora. av