Čeprav bo Mestna občina Ljubljana v sklopu svojega trinajstega evropskega tedna mobilnosti, ki bo potekal med 16. in 22. septembrom, predstavila šest ukrepov za trajnostno mobilnost, nobeden od njih ne bo tako neustrašen, kot je bila lanskoletna zapora dela Slovenske ceste za osebna vozila.

Letos želi občina k okolju bolj prijazni mobilnosti prispevati z uvedbo spremenjene avtobusne proge 18, ki povezuje Center Stožice, Šiško, Živalski vrt, nove fakultete ob Večni poti in ljubljanski kolodvor. Vodja sektorja za promet na Ljubljanskem potniškem prometu Damjan Kregar je dejal, da je proga že v času poskusnega obratovanja pokazala precejšen porast števila potnikov, saj so jih našteli kar 42 odstotkov več kot pred spremembo proge. Na ljubljanskih avtobusih bo občina v tednu mobilnosti za osebe s posebnimi potrebami uvedla tako imenovane identifikacijske kartice, na katerih bo označeno, da je potnik denimo gluh, slep, gibalno oviran. Kregar je pojasnil, da bodo potniki s posebnimi potrebami kartice pokazali voznikom, ki bodo nato lažje vedeli, kako jim pomagati na njihovih potovanjih z mestnimi avtobusi.

Ljubljanski potniški promet je teden mobilnosti izkoristil tudi za pohvalo, da so letos kupili 18 novih avtobusov na metan. V floti LPP je po Kregarjevih besedah zdaj 36 okolju prijaznih vozil. Službena vozila na metan so letos kupovali tudi oddelki in službe mestne uprave, je povedala podžupanja Jelka Žekar in dodala, da sta zadnja dva letošnja ukrepa še gradnja kolesarske steze v Tivoliju ter ureditev Cankarjevega nabrežja in nova Ribja brv, ki jih bo občina slavnostno odprla ravno v času tedna mobilnosti.

Ves teden mobilnosti bodo spremljale različne dejavnosti, med drugim delavnice, različni brezplačni ogledi mesta, kasaška prireditev v Lumpi parku v Tivoliju, v nedeljo, 21. septembra, pa bo Turizem Ljubljana omogočil tudi brezplačne vožnje s turističnim vlakcem na Ljubljanski grad.

Dvaindvajsetega septembra, ko se bo teden mobilnosti končal, bo tako kot v preostalih evropskih mestih, ki se pridružujejo tednu mobilnosti, tudi v Ljubljani dan brez avtomobila. Za ta dan je mestna uprava pripravila ulični festival z naslovom Naše ulice, naše odločitve, ki se bo odvijal na Cankarjevi in Kolodvorski ulici. V sklopu festivala bodo potekali različne ustvarjalne dejavnosti, kvizi, plesni nastopi in drugi dogodki, s katerimi bodo udeleženci oživeli ti ulici. Zaradi festivala bo Cankarjeva zaprta na odseku med Beethovnovo in Prešernovo cesto, Kolodvorska pa na delu med križiščema s Pražakovo in Tavčarjevo. Poleg tega pa bo 22. septembra za promet zaprta tudi Cesta slovenskih kmečkih uporov, ki vodi na Ljubljanski grad. vbr