Program nove sezone Drame bo predvsem preizpraševal, kdo smo, kje smo, zakaj smo, kakšni smo... Dvanajst premier na velikem odru in v Mali drami ter tri v okviru novega programskega sklopa Drama Laboratorij bo zaznamovala rdeča nit sezone – identiteta v vseh odtenkih te besede. »Ukvarjali se bomo z identiteto v vseh odtenkih te besede. Hodili bomo okoli zastavljene teme, lovili njene odmeve skozi zgodovino in se opazovali skozi optiko različnih obdobij. Ob pomoči velikih avtorjev iz preteklosti in pronicljivih sodobnih piscev v dialogu z najbolj znanimi in radovednimi režiserji se bomo z različnimi uprizoritvenimi prijemi potopili v njeno srčiko z različnih strani,« je v uvodnem nagovoru repertoarne knjižice zapisal ravnatelj Drame Igor Samobor.

Na odrih Mestnega gledališča ljubljanskega lahko pričakujemo dvanajst novih zgodb, od teh bo v slovenskem gledališkem prostoru kar devet besedil uprizorjenih prvič (pet krstnih izvedb in štiri prve slovenske izvedbe). Večina evropskih gledališč bo skozi svoje repertoarje obeleževala obletnico začetka prve svetovne vojne, za MGL pa bo to iztočnica za bolj posredno obravnavo 20. stoletja. Razmišljalo se bo namreč o vsej zgodbi 20. stoletja, a ne toliko s politično-sociološkega, temveč bolj ikonografskega in fenomenološkega vidika. Obudili bodo spomini na nekatere osebe, fenomene in mite, ki so bistveno zaznamovali minulih sto let. Računajoč na podmeno, da živimo marsikatero (srečno ali nesrečno) posledico prejšnjega stoletja, so repertoar velikega odra MGL v naslednji sezoni poimenovali Zgodbe 20. stoletja.

Pri Šentjakobskem gledališču so se pri oblikovanju sezone 2014/15 osredotočili na izbor družbeno angažiranih in komunikativnih tekstov, ki predstavljajo mozaično podobo družbene problematike, v kateri živimo. Repertoar nove sezone, ki zajema štiri premiere tako imenovanega rednega programa, bo v ŠGL odprla sodobna družinska komična drama britanske avtorice April De Angelis Tamála (Jumpy), katere predvidena premiera bo 2. oktobra. S pripravljenim programom želijo premakniti fokus svoje ljubiteljske uprizoritvene dejavnosti proč od literarnih in gledaliških klišejev, ki jih je bilo mogoče najti na odrih slovenskih repertoarnih poklicnih gledališč, s čimer ŠGL počasi formira svojo novo vsebino in izvirno podobo.

Novo sezono pri Slovenskem mladinskem gledališču pričenjajo 2. oktobra, ko bo premierna uprizoritev predstave Nora Gregor – skriti kontinent spomina. Prihajajoča sezona, ki bo posvečena junakom in junaštvu, bo v znamenju petih dramskih praizvedb in pisav za gledališče: Taufer in gledališka kronika njegove družine (Leta so se prehitevala), Neda R. Bric in razburljivo življenje igralke Nore Gregor (Nora Gregor – skriti kontinent spomina), Draga Potočnjak med junaki slovenskega izročila (Vsi junaki zbrani), Diego de Brea v Genetovem bordelu (Balkon), Matjaž Pograjc v labirintih Kafkovih misterioznih zgodb (K.A.F.K.A.) in Uroš Kaurin ter Vito Weis med junaki sodobne popularne kulture (Heroj 1.0).

Tudi letošnja sezona Slovenskega narodnega gledališče Opera in balet Ljubljana poteka pod geslom Skrivnost ljubezni je večja od skrivnosti smrti, ki jo je v dramskem besedilu Saloma zapisal Oscar Wilde. Novo sezono so začeli 4. septembra z uprizoritvijo mladinske pravljične opere Pastir. Ljubitelji opere in baleta si lahko v prihajajoči sezoni obetajo kar šest premier: štiri operne (C. W. Gluck: Orfej in Evridika, R. Strauss: Saloma (koprodukcija z Opero Hongkong), G. Bizet: Carmen in slovensko noviteto skladatelja Milka Lazarja Deseta hči po libretu Svetlane Makarovič – krstna izvedba 15. maja 2015) in dve baletni: celovečerni balet na glasbo Saša Kalana Tristan in Izolda in klasični balet P. I. Čajkovskega Labodje jezero.

V abonmajski sezoni Slovenske filharmonije – prvi, ki jo pripravlja nova šefinja dirigentka Keri-Lynn Wilson – bomo srečali kar nekaj novih imen. Med njimi, če jih naštejemo samo nekaj, bomo spoznali trenutno najbolj iskanega skladatelja in dirigenta Tana Duna (Kitajska/ZDA) kakor tudi Marcela Lehningerja (Brazilija/ZDA), Bernarda Labadie-ja (Kanada), Pedra Halffterja (Španija), Ignjata Solženicina (Rusija /ZDA) in Dmitrija Sitkoveckega (Azerbajdžan)...

Tako kot vedno bodo v Slovenski filharmoniji posebno pozornost namenili slovenski ustvarjalnosti. Sezono bo odprla skladba Uvertura za tri instrumentalne skupine Lojzeta Lebiča, ki je avgusta praznoval 80. rojstni dan. Na spored sta umeščeni tudi novi deli Alda Kumarja, ki bo 60. rojstni dan praznoval oktobra, in Milka Lazarja, ki bo marca 2015 dopolnil 50 let. Ljubitelji klasične glasbe bodo na abonmajskih koncertih lahko slišali vrsto zanimivih in priljubljenih del, med njimi bo tudi nekaj takšnih, ki bodo v okviru abonmajev izvedene prvič. Prihajajoča sezona Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije pod umetniškim vodstvom Martine Batič bo ponovno sestavljena iz cikla osmih koncertov.

Ljubitelji koncertnih prireditev prav gotovo ne bodo spregledali koncerta Bryana Adamsa, ki bo decembra obiskal ljubljanske Stožice, kjer bosta konec tega meseca obiskovalce navduševala mednarodna zasedba Il Divo in posebna gostja večera broadwayska diva Leo Salonga. Že jutri v dvorano Grand hotela Union prihajajo irski veseljaki The Dublin Legends z največjimi uspešnicami Dublinersov, kot so Whiskey in The Jar, Dirty old Town in The Wild Rover. To soboto bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji slovenskih popevk, saj se v Križankah obeta Festival Slovenska popevka, prav tako v Križankah bo 18. septembra prvič kot muzikal uprizorjena povest Ivana Tavčarja Cvetje v jeseni. Oktobra se v Cankarjevem domu obeta nastop legendarne kantavtorice Joan Baez, medtem ko bodo Stožice november gostile kanadskega pevca Michaela Bubleja. Cankarjev dom vstopa tudi v novo sezono z namenom, da bi izpolnjeval sprejete programske cilje, ki vključujejo barvito paleto raznovrstnih koncertov, predstav, festivalov, razstav, kongresov, sejmov in drugih dogodkov. Na temo rimske kulture na naših tleh bodo do konca oktobra 2014 gostili arheološko razstavo Aquae Iasae, ki predstavlja najnovejša odkritja na območju Varaždinskih Toplic. Novembra bo v Galeriji CD že 11. slovenski bienale ilustracije, razstavni program v sezoni 2014/15 pa bo zaznamovala velika fotografska razstava protivojnega fotografa Jamesa Nachtweya (od februarja do maja). Zelo zanimiv bo oktobrski družbenokritični oratorij Igra o Antikristu umetniškega kolektiva Was Ist Maribor v koprodukciji CD. Veliko januarsko koprodukcijo v Gallusovi dvorani pripravljajo skupaj z največjima ljubljanskima gledališčema SNG Drama in MGL – Homerjeva Iliada bo v rokah režiserja Jerneja Lorencija. Sezono Zlatega abonmaja bo 24. septembra začel Simfonični orkester Čajkovskega, Srebrnega pa bo v začetku oktobra zaznamovala mlada pianistka Yuja Wang.

V Narodni galeriji se intenzivno pripravljajo na odprtje prenovljene palače Narodni dom, ki jo bodo po predstavitvi prenove in njenih izsledkov predstavili v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Restavratorskim centrom. V začetku leta bodo gostili razstavo Slike iz Normandije, v okviru katere bo na ogled 72 umetnin francoskih slikarjev, ki so ustvarjali v letih med 1850 in 1920. S spomladanskim projektom predstavitve 18 monumentalnih del slikarja Francesca Pittonija in slikarstva na Goriškem in Kranjskem na prehodu v 18. stoletje Narodna galerija nadaljuje obravnave baročnega slikarstva na Slovenskem. Jeseni bodo predstavili risbe Riharda Jakopiča. V vhodni avli bodo po koncu razstave kiparstva iz vladne umetnostne zbirke predstavili fotografije francoskega fotografa slovenskega rodu Klavdija Slubana. Narodna galerija v organizaciji Fundacije Brumen že tradicionalno gosti najpomembnejši nacionalni pregled vizualnih komunikacij. Najboljša oblikovalska dela, ustvarjena v zadnjih dveh letih, bodo jeseni predstavljena na 7. bienalu vidnih sporočil. Vsak prvi četrtek v mesecu kustosi in restavratorji nadaljujejo odmevni cikel Odstiranja, predstavitev izbranih restavriranih umetnin iz depojev. ir