Novi mobilnik iPhone 6 je na voljo v dveh velikostih - osnovni iPhone 6 ima 4,7-palčni (12-centimetrski), večji iPhone 6 Plus pa premore 5,5-palčni (14-centimetrski) zaslon. iPhone 5S ima 4-palčni (10-centimetrski) zaslon.

Glavni izvršni direktor podjetja Tim Cook je na današnjem posebnem dogodku, namenjenem predstavitvi letošnjih novosti v Applovi ponudbi, poudaril, da novi iPhone predstavlja največji napredek v zgodovini njihovih pametnih mobilnih telefonov.

Novi iPhone je tudi tanjši od predhodnika. Debelina iPhona 5S je znašala 7,6 milimetra, pri iPhonu 6 ta znaša 6,9 milimetra, pri iPhonu 6 Plus pa 7,1 milimetra, je razvidno s spletne strani Appla.

Po navedbah podjetja je novi iPhone s procesorjem A8 za 50 odstotkov hitrejši od izvirnega iPhona, premore boljšo grafiko in je za za 50 odstotkov energijsko varčnejši.

Predstavili tudi Apple Watch

Izboljšane so tudi lastnosti zaslona Retina HD ter vgrajene kamere iSight z osmimi megapiksli, prav tako je izboljšana podpora tehnologiji mobilne telefonije LTE.

Na njem teče operacijski sistem iOS 8, vgrajenih ima več senzorjev, med drugim tudi barometer in kompas. Poleg tega ima nov način postavitve ikon na zaslonu, ko je mobilnik v ležečem položaju. Za mobilnike Apple je sicer na voljo že 1,3 milijona aplikacij.

Novi Iphone bo na voljo od 19. septembra naprej, najprej v ožjem naboru držav, do konca leta pa naj bi bil na voljo v najmanj 115 državah. Za osnovni model mobilnika iPhone 6 bo treba v ZDA ob dveletni naročniški vezavi odšteti 199 dolarjev, za osnovni model mobilnika iPhone 6 Plus pa 299 dolarjev. Na voljo bosta v zlati, srebrni in sivi barvi ohišja.

Ameriški tehnološki velikan je predstavil tudi dolgo napovedovano pametno uro. Svojo prvo nosljivo napravo je poimenoval Apple Watch. Ta ima fleksibilen zaslon Retina, vrsto senzorjev in poseben gumb, ki omogoča upravljanje ure brez zakrivanja zaslona z roko. Podprta je tudi sinhronizacija z mobilnikom in računalnikom.

Predstavili tudi Apple Pay

Apple je poleg tega danes predstavil tudi povsem novo storitev za enostavno brezstično mobilno plačevanje Apple Pay, ki naj bi nadomestila denarnico. Podpira vodilne tri svetovne plačilne sisteme American Express, Mastercard in Visa. Na začetku bo storitev delovala v ZDA.

Apple je letošnje novosti predstavil v objektu v Silicijevi dolini, v katerem je pokojni soustanovitelj Appla Steve Jobs leta 1984 predstavil računalnike Macintosh.

Gre za objekt Flint Center for the Performing Arts v kampusu v bližini Applovega sedeža v mestu Cupertino, ki ima na voljo več sedežev kot dvorane, v katerih je podjetje v zadnjih letih običajno izvajalo posebne medijske dogodke.

Apple svoje največje novosti običajno predstavi septembra, kar velja za najprimernejši čas pred začetkom tradicionalno nakupovalno obarvanega zadnjega četrtletja na čelu s prazničnim decembrom. Lani je septembra predstavil nova mobilnika iPhone 5S in iPhone 5C.