Suša vzame pol pridelka, moča pa vsega, te dni jadikujejo vinogradniki in si belijo glavo z vprašanjem, ali naj grozdje poberejo takoj ali tvegajo in počakajo na še kak sončen dan. A ne glede na to – grozdje, kolikor ga je ostalo, je za pod zob večinoma že dovolj sladko. Pa vinska letina gor ali dol. Resda smo Slovenci znani ljubitelji vinske kapljice, a škoda bi bilo stisniti prav vsak grozd. Ve se, da vino v kuhinji nikakor ni tujec, skoraj nujno je potrebno za pripravo nekaterih bolj ali manj gurmanskih jedi. Imenitne prigrizke in tudi resnejše jedi pa lahko pripravimo tudi s svežimi grozdnimi jagodami. Odličen prigrizek je z različnimi siri – mladimi, staranimi ter s plemenito plesnijo – obloženo grozdje, ki mu lahko pritaknemo še orehe, lešnike ali mandlje. Zanimiva in preprosta je jed iz piščančjega fileja, ki ga narežemo na trakove in z vseh strani popečemo na olivnem olju. Meso odstranimo iz ponve in vanjo vlijemo malo belega vina (okoli deciliter za polkilogramski file) ter dobro pomešamo, da se karamelizirani ostanki od pečenja raztopijo. Ko to zavre, dodamo lonček kisle smetane in žličko gorčice, premešamo ter v ponev vrnemo meso, ki ga počasi dušimo še dobrih pet minut. Nato dodamo razpolovljene grozdne jagode, premešamo in postrežemo s testeninami, polento ali krompirjem. Ljubiteljem kruha bo šel v slast sladki rženi kruh z grozdjem in lešniki, za katerega grozdne jagode najprej 40 minut pečemo pri 190 stopinjah Celzija, nato pa jih skupaj z lešniki zamesimo v sladko testo iz polovice pšenične in polovice ržene moke, ki ji dodamo kvas. Takšen kruh postrežemo kot pecivo ob čaju ali grozdnem soku. Italijanski picoljubi so dognali prav dober prigrizek; testo za pico obložijo z gorgonzolo in razpolovljenimi grozdnimi jagodami ter potresejo z nekaj svežimi listki rožmarina. Nič ne bo narobe, če sveže grozdne jagode zjutraj razpolovimo ter pomešamo z jogurtom in misliji za okusen in osvežilen zajtrk. Ljubitelji gosteje tekočih malic bodo v mešalnik vsuli pest grozdnih jagod, kakšno banano, žlico medu in lonček jogurta. Napitek od sile!

Grozdje s kozjim sirom

Potrebujemo majhen grozd rdečega grozdja, majhen grozd belega grozdja, 6 šalotk, 200 g kozjega sira, 6 žlic ekstra deviškega olivnega olja, dober jabolčni kis, morsko sol, sveže zmlet črni poper, nekaj vejic pehtrana.

Vse sestavine za solato pred serviranjem hranimo v hladilniku. Šalotko olupimo in narežemo na čim tanjše lističe ter zmešamo s kisom, tako da prekriva šalotko. Namakamo 10–15 minut. Grozdne jagode očistimo, razpolovimo in razpeškamo. Pehtran osmukamo in stresemo v skledo. Dodamo razpolovljene grozdne jagode, narezano šalotko in samo pet žlic kisa, v katerem smo namakali šalotko. Prilijemo olje, blago potresemo s soljo (ne preveč, že sir je precej slan) in sveže mletim poprom ter dobro premešamo. Solato razdelimo na krožnike. Povrhu naribamo ali nadrobimo kozji sir, vse skupaj pa pokapljamo s solatnim prelivom. Ponudimo kot hladno predjed.

Jagnječji ragu z grozdjem

Potrebujemo 1 kg jagnječjega plečeta, 2 čebuli, 100 g grozdnih jagod, 30 g masla, 1 dl sladke smetane, 2,5 dl rdečega vina, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 2 klinčka, 3 stroke česna, šopek timijana, 2 lovorova lista, 1 list žajblja.

Meso narežemo na tri centimetre velike kocke in stresemo v skledo. Eno čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Stresemo jo k mesu in dodamo še timijan, 2 razpolovljena stroka česna in en lovorov list. Prilijemo toliko rdečega vina, da prekrije meso. Pokrijemo in za tri dni postavimo v hladilnik. Po treh dneh meso dobro odcedimo, marinado prihranimo. V globlji ponvi segrejemo maslo in meso opečemo po vseh straneh. Marinado precedimo skozi gosto cedilo v majhno posodico in dodamo grozdje. Drugo čebulo le olupimo in pretaknemo s klinčkoma. Dodamo jo k mesu, kamor položimo še drugi lovorov list in list žajblja. Prilijemo precejeno marinado z grozdjem, nazadnje pa dodamo sol, sveže mlet poper in pretlačen preostali česen. Ponev pokrijemo in vsebino počasi dušimo slabo uro. Meso predenemo na toplo, tekočino pa pri visoki temperaturi kuhamo še tri do štiri minute, da se nekoliko zgosti. Prilijemo smetano, dodamo meso in kuhamo, da dobimo kremasto, a ne pregosto omako. Postrežemo s poljubno prilogo, kot so testenine, polenta, krompir …

Čokoladna pita z grozdno kremo

Za krhko testo potrebujemo 175 g moke, 2 žlici sladkorja v prahu, 115 g masla, 2 žlici kakava v prahu. Za grozdno kremo 600 g zrn čim bolj temnega grozdja, sok polovice limone, 100 g sladkorja, 50 g jedilnega škroba. Za čokoladno kremo še 2,5 dl sladke smetane, 100 g čokolade, 1 žlico kakava v prahu, 1 žlico medu.

Moki primešamo sladkor v prahu in kakav. Na močnato mešanico na lističe zrežemo hladno maslo. S prsti vse skupaj zmešamo v drobtinasto zmes. Prilijemo 2 do 3 žlice hladne vode, da dobimo gladko testo, ki ga ovijemo v prozorno folijo in za pol ure postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 190 °C. Medtem model za pite s premerom 26 centimetrov namažemo z maslom. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani delovni površini. Položimo ga v model, da pokrijemo dno in obod modela. Testo pokrijemo s kosom papirja za peko, ki ga enakomerno obtežimo (denimo z žično mrežo), potem pa model za deset minut položimo v segreto pečico. Papir z obtežitvijo odstranimo in testo pečemo še 15 minut. Pečeno testo ohladimo. Medtem pripravimo grozdno kremo. Grozdne jagode razpolovimo in s pomočjo gaze dobro ožamemo, da stisnemo čim več grozdnega soka. Primešamo mu limonov sok in toliko hladne vode, da dobimo pol litra tekočine. En deciliter je prihranimo, preostalo pa pristavimo in zavremo. Prihranjeni tekočini gladko primešamo sladkor in jedilni škrob. Mešanico med mešanjem počasi zakuhamo v vrel sok, ki se mora zgostiti kakor puding. Vročo kremo nalijemo na ohlajeno testo in ohladimo. Medtem pripravimo čokoladno kremo. Čokolado nadrobimo in primešamo ostale sestavine, pristavimo in med mešanjem počasi segrevamo, da se čokolada stopi. Kremo nalijemo po ohlajeni grozdni kremi. Vse skupaj dobro ohladimo, po želji okrasimo s svežimi grozdnimi jagodami, narežemo in ponudimo.

Sladoled z vročim grozdjem

Potrebujemo 8 kepic dobrega vaniljevega sladoleda, 400 g belega grozdja, 1,5 dl sveže stisnjenega grozdnega soka, žlico limonovega soka, 2 žlici sladkorja, ščepec cimeta, zdrobljene neslane pistacije ali mandlji.

Grozdju potrgamo jagode, jih operemo, razpolovimo in razpeškamo. Zavremo grozdni sok, limonov sok in sladkor. Tekočino počasi kuhamo pet minut, da se zgosti v sirup. Razpolovljene grozdne jagode stresemo v sirup, začinimo s cimetom, premešamo in nekoliko segrejemo. Sladoled razdelimo v desertne skodelice in potresemo z zdrobljenimi oreški, čez pa polijemo vroče grozdje in nemudoma ponudimo.

Lahek grozdni kolač

Potrebujemo: 200 g otroških piškotov, 200 g belega grozdja, 7 dl mleka, 2 dl smetane za stepanje, 3 žlice sladkorja, 3 dl pomarančnega soka, 2 vaniljeva pudinga v prahu, 2 žlici belega ali običajnega rjavega ruma, 2 vaniljeva sladkorja. Za posip še 3 žlice grobo sesekljanih mandljev, 3 žlice kokosove moke, 1 žlico sladkorja v prahu.

Grozdne jagode operemo in odcedimo. Piškote pomakamo v mešanico pomarančnega soka in ruma. Polagamo jih v manjši, globlji pekač. Po piškotih stresemo grozdne jagode. Dvanajst žlic mleka gladko zmešamo s sladkorjem, praškom za puding in vaniljevim sladkorjem. Preostalo mleko in smetano zavremo. Vrelo mleko odstavimo. Med mešanjem mu dodamo pudingovo mešanico, pristavimo in med mešanjem kuhamo 1 do 2 minuti. Kuhan puding odstavimo in med mešanjem nekoliko ohladimo. Nalijemo ga na grozdne jagode in sladico dobro ohladimo. Vse sestavine za posip dobro premešamo. Ohlajen grozdni kolač potresemo s posipom, narežemo in ponudimo.

Zoran Triglav (Foto: Luka Cjuha)