Po Popovičevem mnenju je Luka Koper za slovensko gospodarstvo zelo pomembna, še toliko bolj za regijsko gospodarstvo in za samo Mestno občino Koper. »Če želimo, da se pristanišče nemoteno razvija, mu moramo pri tem pomagati prav vsi. Toda razbijalci občine na strani Ankarana, v prvi vrsti sta to Danijel Starman in njegov delavec Gregor Strmčnik, razvoju Luke Koper nasprotujejo,« je pojasnil.

Ankarančani so se najbolj pritoževali nad drugim pomolom

Glede drugega pomola, ki bo ostal v občini Ankaran in ki predvideva opravljanje dejavnosti razsutega tovora, pravi, da so se nad njim prav Ankarančani najbolj pritoževali. »Toda, ali zdaj mislite, da bodo Koprčani ta drugi pomol še dopuščali, če bo v ankaranski občini, veter pa škodljiv prah kljub temu razpihava tudi v Koper?« sprašuje župan.

Po njegovih besedah so prebivalci pristanišče do zdaj dopuščali, saj je občina od Luke Koper prejemala kar nekaj denarja. »Toda, če se razdelijo sredstva iz luke polovično med tri tisoč prebivalcev, kolikor jih je v Ankaranu, preostanek pa med 51 tisoč prebivalci - ali mislite, da bo druga stran Luko Koper še vedno dopuščala?« sprašuje Popovič.

Zadeva bo končala na sodišču

Glede možnosti dogovora z novoustanovljeno občino Ankaran, v kateri bodo oktobra prvič volitve, pravi, da če bo v Ankaranu »zmagala opcija, ki je za enotno občino oziroma ni negativno nastrojena proti Mestni občini Koper, bo mogoča korektna in poštena rešitev odnosov«. Brez takšnega dogovora pa luka po njegovih besedah ne bo imela možnosti razvoja in tako ne možnosti obstoja. »Če bo za župana izvoljen Gašpar Gašpar Mišič, o čemer sem prepričan, z bilanco ne bo težav. V nasprotnem primeru pa bodo,« meni.

Mestna občina Koper sicer po njegovih besedah nikdar ne bo privolila v to, da bo »pet odstotkov prebivalcev dobilo polovico vsega«. »To pa pomeni, da bo zadeva gotovo končala na sodišču,« je napovedal.

Popovič, ki je bil zaradi zlorabe položaja pri prodaji občinskega zemljišča na prvi stopnji obsojen na tri leta zapora in dve leti prepovedi opravljanja županske funkcije, je prepričan, da bo ta sodba na volivce vplivala »izključno pozitivno«. Kot pravi, je namreč vsakomur jasno, da gre za politično sodbo. Volitve bodo tako zanj sodba v imenu ljudstva.