Če je do zdaj po mestnem jedru, ki je v dobršnem delu zaprto za promet, lahko ob treh kavalirjih vozil še beli londonski taksi Taksi društva Ljubljana, bodo v prihodnje imela dovoljenje za vožnjo po območju za pešce kar štiri vozila. Na mestni občini so namreč uresničili decembrsko napoved in bodo z javnim razpisom izbrali prevoznika, ki bo lahko prihodnja štiri leta vozil na območjih za pešce s štirimi ustreznimi taksiji. Ti bodo morali biti predvsem prijazni do okolja in prilagojeni za prevoz invalidov.

Kot je razvidno iz razpisa, morajo kandidati med drugim imeti poravnane vse morebitne obveznosti do občine, veljavno dovoljenje ljubljanske mestne občine za izvajanje avtotaksi prevozov, potnikom zagotavljati nemoten prevoz vseh 24 ur ter imeti štiri vozila na vodik, stisnjen zemeljski plin, električni pogon ali hibridni pogon, katerega poraba ne presega pet litrov na sto prevoženih kilometrov. Eden izmed štirih avtomobilov mora biti prilagojen za prevoz invalidov na vozičkih brez presedanja, medtem ko morajo biti preostali trije taksiji primerni za prevoz invalidov na vozičkih s presedanjem, vsa vozila pa morajo imeti tudi klimatsko napravo in omogočati prevoz otrok na ustreznih otroških sedežih.

Zainteresirani prevozniki se lahko prijavijo vse do 19. septembra, k vlogi pa morajo priložiti vso ustrezno dokumentacijo o ustreznosti avtomobilov ter dokazila, da izpolnjujejo vse zakonske pogoje za opravljanje taksi storitev.žir