Dvaintridesetletna Williamsova, tudi prva igralka sveta, je z 18. zmago na turnirjih za grand slam izenačila dosežka Čehinje Martine Navratilove in Američanke Chris Evert. V odprti dobi tenisa tako zaostaja le še za slovito Nemko Steffi Graf, ki ima 22 zmag, skupni rekord pa ima s 24 zmagami Avstralka Margaret Court.

»Kdo sem jaz? Nikoli si nisem mislila, da bo moje ime zapisano v družbi takšnih teniških imen, kot sta Chrissy in Martina. Takšnih velikih imen svetovnega tenisa, pravzaprav legend. Dolgo sem si prizadevala, da bi prišla do številke 18. Vse leto, pa ni in ni šlo. Nisem več verjela, da mi lahko uspe. Zdaj je občutek res lep,« je po veliki zmagi s širokim nasmehom dejala navdušena Serena Williams, ko sta ji Navratilova in Evertova skupaj podelili zlato zapestnico z obeskom 18.

Tokrat je Williamsova za zmago na stadionu Arthurja Asha potrebovala vsega uro in 15 minut, unovčila pa je že prvo zaključno žogico. Po Evertovi je postala prva igralka, ki je na US Opnu slavila trikrat zapored, skupno pa je izenačila tudi njenih šest zmag na tem grand slamu. Obenem je prišla skupno še do 63. turnirske zmage.

Po zmagi je nekaj spodbudnih besed namenila tudi tekmici v finalu, sicer pa veliki prijateljici in zaupnici Wozniackijevi: »Čestitke tudi Carolini, ona dobro pozna vse moje bitke in težave, ki sem jih imela to sezono. Ne skrbi, kmalu boš tudi ti osvojila grand slam.« A nekdanja številka ena svetovnega ženskega tenisa Wozniackijeva, ki ima sicer 22 turnirskih zmag, na zmago na turnirju velike četverice še čaka. Tokrat je prvič po letu 2009, ko je še kot najstnica pri 19 letih izgubila proti Belgijki Kim Clijsters, zaigrala v finalu OP ZDA.

»Priznam, bila sem precej živčna, ko sva prišli na igrišče Arthurja Asha, in bilo je tako bučno, da je bilo kar presunljivo. Želela sem si dober start, vedela sem, da proti Sereni preprosto moraš dobro začeti,« je dejala danska igralka Caroline Wozniacki, ki pa ji kljub želji ni uspelo preveč zmotiti agresivnega ritma Williamsove. »Šele po tem, ko sem si priigrala zaključno žogico, sem si upala pomisliti, da bom zmagala. Dvoboj je bil izjemno tesen in živčen, preveč je bilo na kocki. Trdo sem garala za to zmago zadnjih šest mesecev,« pa je še priznala Williamsova, ki bo konec meseca dopolnila 33 let.

Na poti do zmage ni oddala niti niza, po slavju pa je v žep pospravila tudi rekordno denarno nagrado – štiri milijone dolarjev. Za zmago v finalu New Yorka je Williamsova prejela tri milijone dolarjev, dodaten milijon pa še za skupno zmago na ameriški turneji pred OP ZDA. Williamsova tudi na najnovejši svetovni lestvici seveda ostaja trdno zasidrana na prvem mestu, Wozniackijeva pa se je kljub porazu spet vrnila med najboljšo deseterico – zdaj je deveta. sta, dek