V kuhinjo ne bomo položili parketa, ki je povrhu zaščiten z voskom, kot tudi v spalnico ne linoleja, pa naj bo še tako lep. Še vedno pa nam ostaja pri izbiri talne obloge za posamezen prostor več možnosti.

Pravilna izbira

V kuhinjah moramo imeti talno oblogo, ki ni zahtevna za čiščenje. V predsobi enako, le da mora biti tu še bolj odporna proti različnim praskam, saj je to prostor, v katerega vstopamo obuti, na čevljih pa so pogosto pesek, kamenje in druga umazanija. Za kopalnice je še vedno najprimernejša keramika, za otroške sobe pa toplejše talne obloge, ki morajo biti preproste za čiščenje in vzdrževanje. V spalnicah, dnevnih sobah in tudi samskih sobah pa je pogost parket. Dnevne sobe so spet svojevrsten problem. Seveda je izbira talne obloge tu odvisna tudi od tega, ali je dnevna soba hkrati sprejemnica za goste ali pa je namenjena le družinskim članom.

Priprava tal za polaganje

Še pred izbiro talne obloge je treba tla pripraviti za polaganje. Ne glede na način polaganja, je temeljna priprava podlage, ki je lahko odločilna za dobro vezavo podlage, lepila in obloge. Kot prvo mora biti podlaga dovolj suha, trdna, popolnoma ravna in brez razpok, ne sme biti porozna, umazana ali z ostanki oljnih madežev, lakov, barv ali malt. Za ustrezno pripravo so na voljo številne izravnalne mase in kiti. Še posebno pomembno je, da je tudi betonska podlaga dovolj suha (estrih).

Tako mora cementni estrih vsebovati največ 2 odstotka vlage, če nanj polagamo kamen, keramične ploščice, parket in elastične talne obloge (PVC, gumi, linolej). Za za vodo prepustne tekstilne obloge je dovoljena 2,5-odstotna vsebnost vode v tlaku, za vodo nepropustne tekstilne obloge se lahko polagajo na do 3-odstotno vlažne cementne estrihe. Pri anhidridnih so zahteve še ostrejše, saj lahko vsebujejo največ 0,5 odstotka vode oziroma odstotek pri tekstilnih oblogah, ki za vodo niso propustne.

Gotovi parket oziroma talna obloga je narejena v industrijskih idealnih razmerah, zato zahteva pravilno vlago v cementnem estrihu, ki mora biti 2-odstotna, pri talnem gretju pa le 1,8-odstotna. Včasih so neobdelane parkete polagali na estrihe z višjo vlago in standard JUS, ki še velja, dovoljuje višje vrednosti vlage. Gotovi parketi in tudi laminati ter furneti pa zahtevajo manjšo vlago. A tu je še nekaj, kar je treba upoštevati. Na relativno zračno vlago v prostoru marsikdo ni pozoren, a je zelo pomembna za bivanje in tudi za talno oblogo, ki vendarle potrebuje določeno vlažnost.

Nove talne obloge

Glede na to, da smo omenili furnet, naj nekaj besed namenimo tudi tej talni oblogi. To je obloga, ki počasi izrinja laminat. Laminat je na HDF-ploščah, to so visoko trdne plošče iz lesnega praha. Obe imata podobno konstrukcijo, razlika med njima pa je, da ima, furnet na zgornji površini z lakom zaščiten furnir iz kakovostnega lesa. Na spodnjem delu je pri furnetu pogosto tudi pluta.

Polaga se podobno kot laminat, a je mnogo bolj podoben lesu. Je zelo trpežen, vendar manj kot gotovi parket, ker je vrhnji masivni del debel le 0,6 milimetra. Je ekološko zelo sprejemljiv in se pogosto uporablja tudi namesto gotovih parketov. S ceno laminat sodi v spodnji cenovni razred, furnet pa na raven cenejših parketov.

Zadnje čase je na trgu tudi usnjena talna obloga, ki je izdelana v danes vse bolj priljubljenem sistemu plošč. Uporablja se v prostorih, v katerih želimo nekaj več. Je zelo topla talna obloga, izdelana iz recikliranega usnja in ostankov proizvodnje usnjenih izdelkov.