Zaradi medsebojne izmenljivosti akumulatorjev naprav Makita   vseh razredov pa so tokrat preizkušene naprave še posebno zanimive.   Prvega jesenskega testa smo se lotili s tremi ročnimi napravami, dodali pa smo še vrtno kosilnico in koso s štirikrakim rezilom. Uporabnost akumulatorskih naprav je potrdil preizkus, pri katerem smo se lotili urejanja okolice domačije.   Delo, kot je urejanje sadovnjaka, čiščenje listja in košnja trave, so se zaradi majhne teže naprav in izjemno blagih tresljajev izkazalo za manj utrujajoče kot z motornimi napravami. Akumulatorske naprave so kljub varljivo nizkemu hrupu še vedno dovolj zmogljive za srednje zahtevno delo v okolici domov, če razumemo njihove prednosti in slabosti.

Rdeča nit – lahko, tiho in udobno

Preizkus smo začeli z akumulatorsko koso s štirikrakim rezilom, ki nas je najbolj presenetila s svojo močjo, saj tudi pri delu v grobi visoki travi nismo imeli nikakršnih težav. Navdušila nas je možnost brezstopenjskega nastavljanja števila obratov, s čimer se lahko ob optimalni košnji avtonomijo baterij občutno podaljša, zelo pomembna je tudi električna zavora, ki ustavi rezilo. Zmotila nas je le lokacija tipke za vklop, ki je na električnem motorju na zgornjem koncu kose, na mestu, kjer je pri motornih kosah zaganjalna ročica. Bolj praktična bi bila možnost vklopa na dvojnem ročaju. Makita DUR361U nima namenskega oprtnika, temveč zgolj ramenski trak, ki zadosti razbremeni roke, da je delo udobno. Os kose je pri koscu dodatno oblazinjena, kar je še en korak k bolj prijetnemu delu.

Pomembna je uravnoteženost naprav

Nad puhalnikom in škarjami za živo mejo smo bili navdušeni zaradi odlične uravnoteženosti naprave z dvema akumulatorjema. Z lahkim puhalnikom je enoročno delo hitro in ne povzroča večjega napora tudi po daljšem času uporabe, ki jo lahko dosežemo z vklopom delovanja pri nižji moči. Škarje za živo mejo, opremljene s 55-centimetrskim rezilom, so upravičile vsa naša pričakovanja. Hitrost rezanja je nastavljiva v šestih stopnjah, ročaj pa se lahko zamakne za 90 stopinj. Verižna žaga je glede na prikazano najbolj uporabna za delo v sadovnjaku, zaradi okretnosti in ozkega meča pa jo bodo znali ceniti tudi kiparji.

Vsaka za svoj namen

Z Makitino akumulatorsko kosilnico DLM380 smo z enim polnjenjem pokosili nekaj več kot 150 kvadratnih metrov travnate površine, kar nam je z vključenim praznjenjem koša vzelo nekaj manj kot eno uro dela. Kosilnica z 38 centimetrov širokim rezom je torej primerna za urejene manjše površine. Tehta le sedemnajst kilogramov, ročaj pa se v celoti zloži, tako da lahko kompaktno napravo pospravimo v vsak avtomobilski prtljažnik. Za lažji transport ima na ohišju vgrajen ročaj, s katerim jo dvignemo tudi pri nastavljanju višine košnje.

Po vzporednem preizkusu tako širokega razpona naprav Makita z baterijskim napajanjem lahko ugotovimo, da se lahko primerjajo z motornimi različicami – v skladu s svojimi zmogljivostmi. Za urejanje vrta in okolice doma so akumulatorske naprave Makita med najbolj cenjenimi, z uporabnostjo in zmogljivostjo pa bodo svojo vrednost dokazale tudi vam.