Pri razmišljanju o napeljavah se nam je zastavilo vprašanje, kako razporediti prostore. Vrata v prostore so le označena tako, kot so sedaj odprtine. To pa lahko tudi spremenimo. Kakšno opremo in kakšno razporeditev prostorov nam svetujete? V eni od sob v pritličju bi radi imeli tudi večjo kletko za našo papigo. Radi pa bi imeli tudi kamin. Verjamem, da nam bodo vaši nasveti v pomoč. Breda

Odgovor: Načrtovanje rešitve je bilo nekoliko bolj zahtevno kot običajno, saj je vaša skica, ki ste nam jo poslali, pomanjkljivo opremljena z merami. Glede na obsežnost vaših želja po ureditvi dveh etaž vam tokrat podajamo le rešitev pritličja, prihodnjič pa še nadstropja.

V pritlični etaži sem vam izrisala varianto, v kateri sta dnevna soba in kuhinja z jedilnico povezani z manjšo odprtino. Predlagam vam, da vhod v dnevno sobo izvedete tako, kot je že bil.

S tem posegom boste pridobili prostore, ki niso prehodni. Omaro za čevlje, ki se jo s tem izgubi, lahko postavite na hodnik. Kamin naj bo v dnevni sobi, saj bo tako ogreval tudi jedilnico in delno kuhinjo, seveda pa to pomeni podaljšanje dimnika do strehe.

Sanitarni elementi v kopalnici so umeščeni tako, da se navezujejo na obstoječe napeljave. Tudi kuhinja in korito v kuhinji sta v bližini glavne odtočne cevi. V pritličju je dovolj prostora za delovno sobo, celo z ležiščem, pa tudi za papigo bo prostora dovolj ...

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.