Program vključuje sistem zelenih streh in učinkovite rešitve za zelene talne površine, ki bodo dobrodošle tako pri krajinski ureditvi prostora kot tudi v dejavnosti kmetijstva in vrtnarstva.

Ozelenitev streh spodbujajo številna evropska mesta

Ozelenitev streh sodi na področje energijske varčnosti in trajnostne gradnje, ki jo s subvencijami spodbujajo že številna evropska mesta. Ker zelene strehe preprečujejo pregrevanje strešnih površin na objektih in uporabnikom zagotavljajo prihranke pri hlajenju in ogrevanju stavb, bodo pri gradnji in obnovi zadostile zahtevam bolj učinkovite rabe energije.

Osnova izdelkov je substrat iz naravnih, mineralnih vlaken, ki jih odlikujejo velika sposobnost vpijanja in zadrževanja vode, pa tudi zračnost in hranljivost za rastline. Celoviti, lahki in preprosti montažni sistemi za zelene strehe so primerni za montažo na različne vrste bivalnih, poslovnih ali drugih javnih objektov, zato bo program še posebno zanimiv za domače in tuje investitorje, projektante, gradbenike in arhitekte. Lahka vlakna iz vulkanskih kamnin in dolomita lahko v celoti nadomestijo zemeljske substrate in tako omogočijo montažo na lahke konstrukcije, kar doslej ni bilo možno.

Zelene strehe Urbanscape®

Zelene strehe Urbanscape® zaradi svoje minimalne teže ponujajo zaščito vedno večjemu številu objektov, nameščene na strehe stavb pa so tudi odlični zalogovniki vode na območjih, za katera so značilne občasne ali stalne obilne padavine. Življenjska doba zelene strehe je v primerjavi s klasično daljša, saj je strešna konstrukcija kar desetkrat manj obremenjena.

Zelene strehe prinašajo urbanim središčem še dodatne prednosti – zmanjšujejo temperaturo zraka v mestih, čistijo zrak prašnih delcev in emisij ogljikovega dioksida, jim izboljšujejo mikroklimo in lepšajo videz. Naravni videz streh povečuje vrednost objekta, mesta pa se ponašajo z dodatnimi zelenimi površinami, ki so lahko načrtovane tudi kot vrtovi ali površine za javno uporabo.

Na trgu trenutno dva sistema

Trenutno sta trgu na voljo dva sistema in sicer Urbanscape Celovit sistem ter Urbanscape Modularni sistem.

Urbanscape Celovit sistem je inovativen lahek sistem z visokim faktorjem vpijanja vode, namenjen namestitvi na vse vrste ravnih streh večjih površin stanovanjskih in nestanovanjskih objektov. Sestavljata ga protikoreninska membrana (folija iz črnega polietilena nizke gostote, ki se uporablja za preprečevanje prodiranja korenin v strešno konstrukcijo) in sistem drenaže (z zalogovnikom ali brez zalogovnika).

Urbanscape substrat Green Roll je lahki substrat za zelene strehe, izdelan iz dolgih mineralnih vlaken s posebnim patentiranim postopkom igljanja, ki zagotavlja kompaktno in dimenzijsko stabilno plast. Izdelek je narejen izključno iz neobdelanih surovih vlaken. Urbanscape Green Roll, ki ima izvrstno sposobnost zadrževanja vode v zelenih strehah, je dobra rastna podlaga, sestavljena iz različnih mineralnih mešanic.

Vegetacijska preproga Sedum mix je biorazgradljiva preproga, ki vsebuje več različnih vrst rastlin, primernih za strešno zazelenitev.

Urbanscape Celovit sistem omogoča postavitev ekstenzivne zelene strehe. Lahko se ga vgrajujemo na poljubno vrsto ravne strešne konstrukcije: na betonsko, jekleno ali leseno ali pa na klasično zatesnjeno ali obrnjeno streho.

Urbanscape Modularni sistem

Urbanscape Modularni sistem je inovativen lahek sistem z visokim faktorjem vpijanja vode, namenjen hitri in preprosti namestitvi za zazelenitev manjših površin stanovanjskih in nestanovanjskih objektov, kot so na primer nadstreški, gradbeni aneksi, prizidki in podobno.

Predhodno sestavljeni moduli dimenzije 600 x 600 mm vsebujejo plast drenaže, substrata ter vegetacijske mešanice. Pri montaži jih podložimo s protikoreninsko drenažo ter nanjo naložimo module Urbanscape.

Podloge za zelene talne površine Urbanscape

Sistem Urbanscape® bodo krajinski arhitekti učinkovito uporabili za ozelenitev odprtih parkovnih, športnih in drugih površin v urbanih središčih, pa tudi pri urejanju nabrežij ob avtocestah ali pri sistemskem reševanju kritičnih poplavljenih območij.

Sposobnost močnega vpijanja vode bo tudi urejene zelene zunanje površine zaščitilo pred erozijo, pa tudi pred izsuševanjem. V sušnih predelih bo potreba po nenehnem zalivanju trave ali rastlinja manjša, mineralna vlakna pa bodo izboljšala tudi zračno-vodni režim tal in ustvarila boljše razmere za rast trave, grmovnic, dreves in drugih rastlin.

Več informacij: www.urbanscape.si.

Knauf Insulation, d. o. o., Trata 32, 4220 Škofja Loka. Tehnično svetovanje za zelene strehe tel. 04/51 14 105, e-pošta: svetovanje@knaufinsulation.com.