Britanska družina je s pomočjo arhitekturnega biroja RRA Architects ljubeče prenovila kar tristo let star skedenj, ki je bil med drugim namenjen tudi shranjevanju pšenice, in ga tako spremenila v povsem moderen, prijeten in udoben dom, ki pa je vseeno edinstven poklon tudi stari kmečki arhitekturi.

Ohranili so prav vse stare materiale

Njihova želja je bila ohraniti prav vse, kar je stara arhitektura nudila dobrega, zato niso niti pomislili, da bi denimo zamenjali stare materiale: kamnite stene, premaz iz apna in streho iz brestovega lesa. Vse je bilo le previdno popravljeno in vrnjeno na svoje mesto.

Več steklenih površin in boljše prezračevanje

Da bi privabili čim več naravne dnevne svetlobe, so morali le vstaviti več steklenih površin; poskrbeti pa so morali tudi za boljše naravno prezračevanje. Čeprav so streho pustili enako, so jo vseeno nekoliko prilagodili modernim bivalnim zahtevam. Dvignili so jo namreč toliko, da so lahko na stare stene postavili okna; okna pa so vstavili tudi v dvoje vrat, ki vodijo v skedenj. Dnevni prostor je postavljen v najbolj osvetljen del, spalnice pa v temnejšega.

Skedenj na zunaj ohranil nekdanjo podobo

S prenovo objekta, ki je obdržal večino zunanjega videza, medtem ko je notranjost urejena sodobno, družina ni spremenila pogleda na hribček, ki ga skedenj krasi že dolga tri stoletja; sami pa lahko uživajo v prelepem razgledu na polja in gozdove, ki ga obkrožajo.

Vir: www.inhabitat.com