Nišikori in Čilić sta z družnimi močmi poslala domov stare sablje, toda na vrhu New Yorka je prostor samo za enega. Kdor bo izgubil, bo šel hitro v pozabo kot že mnogo presenetljivih finalistov, ki so ostali tik pred vrati večne slave. Poraz bo tokrat še toliko bolj boleč, saj se oba zavedata, da jima nasproti stoji premagljiv tekmec in ne Federer ali Nadal v svoji najboljši izdaji, ko je bila finalna partija nemalokrat le del protokola pred uradno podelitvijo pokala. A kdor bo danes zmagal, bo dobil ogromno vzpodbudo, da kmalu meša štrene povsem na vrhu, in to v daljšem časovnem obdobju. Kaj bo s poražencem, je odvisno predvsem od njegove psihične stabilnosti, saj sta oba še dovolj mlada. Toda na drugi strani je dejstvo, da se bo sčasoma v vrh spet vrnil Andy Murray, Novak Đoković po odmislil poroko in vse novosti v zasebnem življenju, nedvomno pa bo ponovno močan tudi Rafael Nadal.

Čilić in Nišikori sta se v New Yorku pomerila dvakrat. Nazadnje leta 2012, ko je zmagal Hrvat, dve leti prej je bil boljši Japonec. Tisti dvoboj je ostal v spominu zaradi izjemne vročine in sopare, ko se je Čilić dvakrat zgrudil in lovil sapo, toda vseeno nadaljeval in povsem uničen izgubil po samo minuti manj kot petih urah igranja. Naslednjega kroga Japonec ni samo izgubil, temveč se je še popolnoma uničen od dvoboja s Ćilićem predal Špancu Albertu Montanesu.

V vmesnem obdobju je imel Čilić več težav, saj se je spopadel z mononukleozo, lani pa je bil pozitiven na dopinškem testu, ko je sporen vzorec oddal na turnirju v Münchnu. Manj stresna je bila pot Nišikorija, ki se postopoma prebija proti vrhu. Vprašanje je le, koliko moči mu je še ostalo, saj je letos v New Yorku odigral že nekaj maratonskih partij.