Potem ko se Marlies Schild avgusta ni pojavila na tradicionalni predstavitvi avstrijske alpske smučarske reprezentance, je bilo jasno, da bo najuspešnejša slalomistka vseh časov prej ali slej obelodanila svoje slovo z belih strmin. Na upokojitev avstrijske legende ni bilo treba dolgo čakati. Zmagovalka 35 slalomov svetovnega pokala se je namreč minuli teden odločila, da v Kristusovih letih postavi smuči v kot.

V najstniških letih je bila najljubša disciplina Marlies Schild smuk. Poškodbe so bile glavni vzrok, da se je v kasnejših letih osredotočila predvsem na slalom in veleslalom, saj je imela do dopolnjenega 19. leta že pet hujših poškodb kolena. Leta 2001 je debitirala na tekmah svetovnega pokala, odtlej pa je njena statistika izjemna. Tekmovala je namreč na 212 tekmah, od katerih se je kar 68-krat uvrstila na zmagovalni oder, več kot polovica uvrstitev med najboljšo trojico pa je bilo prvih mest. Od leta 2004 se je vselej uvrstila med najboljšo trojico v slalomskem seštevku svetovnega pokala. V skupnem seštevku svetovnega pokala je bila najviše uvrščena leta 2007, ko je zaostala le za rojakinjo Nicole Hosp. Takratni finale svetovnega pokala v Lenzerheideju je bil za Marlies Schild narobe svet. Potem ko je bila prva dva dneva finala druga v smuku in tretja v superveleslalomu, je prevzela vodstvo, ki ga je zapravila zadnji vikend, ko sta bili na sporedu slalomska in veleslalomska preizkušnja. Takšne priložnosti za osvojitev velikega kristalnega globusa ni imela nikoli več.

Štiri olimpijske kolajne, a brez zlate

Večina športnikov ima neizpolnjeno vsaj eno športno željo med aktivno kariero, in Marlies Schild ni nobena izjema. Nikoli ni osvojila zlate olimpijske kolajne. V svoji zbirki ima tri srebrna odličja (leta 2006 v kombinaciji, ko jo je za pol sekunde ugnala Hrvatica Janica Kostelić, ter leta 2010 in 2014 v slalomu, ko je priznala premoč Nemki Marii Riesch in Američanki Mikaeli Shiffrin) ter eno bronasto (leta 2006 v slalomu, ko je postala olimpijska prvakinja Švedinja Anja Pärson). Tudi na svetovnih prvenstvih je zelo dolgo čakala zlato kolajno, ki jo je osvojila leta 2011 v Garmisch-Partenkirchnu, medtem ko ima v paleti še štiri posamične kolajne ter dve z ekipnih tekem.

V zasebnem življenju je že več let partnerica Benjamina Raicha, ki se je odločil, da bo tekmoval še eno sezono. V njeni senci se z alpskim smučanjem ukvarja tudi mlajša sestra Bernadette, s katero sta si dvakrat v karieri delili zmagovalni oder, in sicer v minuli sezoni v Courchevelu in Kranjski Gori.

V zadnjih sezonah se je ob Marlies Schild največkrat pisalo, kako je napadala rekord Vreni Schneider. Švicarka je dobila 34 slalomskih tekem svetovnega pokala, kar je bilo bržčas ključnega pomena, da se je Schildova po vnovični poškodbi kolenskih vezi ob koncu sezone 2013/14 znova vrnila na bele strmine. Dotlej je namreč za sijajno Švicarko zaostajala za eno zmago. V svoji zadnji sezoni jo je decembra v Courchevelu najprej ujela, ob deliriju avstrijskih navijačev pa je ob koncu minulega leta v Lienzu dosegla 35. slalomsko zmago (skupno 37.) ter se povzpela na slalomski Mt. Everest.

Nepozabni spomini Tine Maze na slalomski skalp Marlies Schild

Marlies Schild je bila slalomistka, zaradi katere je Tina Maze dolgo trdo garala, da je dosegla slalomsko popolnost. Prav zaradi treningov slaloma je Tina Maze v sezoni 2012/13 postavljala mejnike svetovnega alpskega smučanja, ko je v skupnem seštevku svetovnega pokala osvojila 2414 točk. Spomini, ko je Tina Maze dosegla svojo prvo slalomsko zmago svetovnega pokala, in sicer na finalu svetovnega pokala leta 2012 v Lenzerheideju, pa bodo za Črnjanko večno nepozabni, saj je bila tedaj druga prav Marlies Schild.

»Nedvomno je, da je najboljša slalomistka zadnjih dveh let Mikaela Shiffrin. Marlies se je poslovila od belih strmin, kot sta to pred njo storili Maria Höfl-Riesch in Tanja Poutiainen. Življenje gre naprej in konkurenca bo tudi brez teh imen ostra. Tudi jaz se jim bom kmalu pridružila,« se zaveda Tina Maze.

»Imela sem sanjsko službo. V njej sem uživala, z uspehi pa sem izpolnila svoje otroške sanje. V življenju me čaka še veliko izzivov. Upam, da bom še naprej uspešna,« se je s solzami v očeh od aktivne športne poti poslovila Marlies Schild, ki se bo v naslednjih letih najprej bržčas posvetila povečanju družine.