Ponedeljek, 1. september:Običajen podjetnikov dan

Danes sva se s Primožem, direktorjem našega laboratorija, že v zgodnjih jutranjih urah odpravila proti Zagrebu v hčerinsko podjetje Lotrič Mjeriteljstvo. Po petih letih je napočil težko pričakovani dan, ko bomo s podpisom pogodbe o aktivnem nastopu na hrvaškem trgu potrdili vzajemno zaupanje, ki smo ga zgradili v preteklih letih.

Torek, 2. september:Krog zaupanja

Na čezmejni akreditaciji sta bila danes prisotna dva presojevalca iz Slovenske akreditacije in eden iz Hrvaške akreditacije. Ne glede na to, da imamo za seboj že vrsto presoj, vsaka posebej poskrbi za pravšnjo mero adrenalina in razmišljanja o tem, ali je vse tako, kot mora biti. Še posebno na trnih je osebje, ki se z ocenjevanjem srečuje prvič. Presoja poteka na način vprašanje – odgovor, torej ocenjevalec vpraša, izvajalec pa odgovarja oziroma prikazuje praktično izvedbo. Jasno je, da osebje skrbi, ali bo kaj narobe, če pride do kakšne napake. Nekaj skrbi je seveda vedno dobrodošle, saj se mi zdi, da posameznik s tem razvija občutek skrbi in pripadnost podjetju. Če jih ne bi nič skrbelo, bi, priznam, pošteno skrbelo mene.

Sreda, 3. september:Širjenje dobre meroslovne prakse

Že od začetka ustanovitve podjetja imamo navado, da dan začnemo z jutranjo kavo. To se mi zdi odlična priložnost, da se vsi skupaj sproščeno pogovorimo o dogodkih, ki nas čakajo ta teden. Trikrat na mesec pogledamo tudi doseganje planov in realizacije ter koristne predloge sodelavk in sodelavcev. V podjetju namreč spodbujamo kreativno razmišljanje in dajanje predlogov.

Ker je zaključek meseca, se je bilo treba najprej dobiti z direktorji oddelkov in vodji. S Katjo, vodjo področja računovodstva, sva pogledala mesečno finančno realizacijo. Z Urško, direktorico marketinga, sva pogledala doseganje marketinškega plana ter z Juretom, direktorjem kontrolnega organa, analizo izvedenih meroslovnih aktivnosti. Mitja, direktor podjetja Lotrič Certificiranje, in Uroš, direktor podjetja Iskra Lotrič, sta mi s treh vidikov predstavila realizacijo obeh hčerinskih podjetij, najnovejših članov skupine Lotrič Metrology.

Glavna tema današnjega dne je bila priprava na 5. M & Q konferenco v letu 2015. Naslednje leto bo ves maj posvečen konferenci. K sodelovanju bomo povabili različne strokovnjake, predavatelje, ki bodo delili svoje izkušnje in dobre prakse s področij avta, industrije in laboratorija. Kljub temu da ključne javnosti na dogodek vabimo osebno, uporabljamo tudi sodobne načine komuniciranja, ki zagotovo omogočajo še boljši pretok informacij. Tudi sam vsak dan pogledam našo stran na Facebooku, da vidim, katero novico smo objavili in če imamo kaj novih všečkanj.

Četrtek, 4. september:Koraki povezujejo

V Mariboru so zvečer razglasili dravsko-pomursko gazelo in navdušen sem bil, ko sem izvedel, da je to družinsko podjetje Imenšek. Vesel sem za njih, iskreno. Iz izkušenj lahko povem, da Gazela, tudi če gre le za nominacijo, povezuje podjetja med seboj. Veliko lažje najdemo pot drug do drugega in že mnogokrat se je iz tega razvilo uspešno sodelovanje. To je največja dodana vrednost, ki si jo lahko podjetje želi.

Izbora Gazele ne občutim samo kot tekmovanja in razglasitve najboljših, ampak ga razumem kot gibanje. In to gibanje Gazele ustvarjamo vsi. Gazela v poslovnem svetu veliko pomeni. V našem podjetju imamo dve in občutke je zares težko opisati. Na eni strani čutiš veselje in ponos, po drugi strani pa močno odgovornost. Do družine, do sodelavk in sodelavcev, do partnerjev, do strank. Odgovornost za prihodnost.

Petek, 5. september:Korajža velja

V hčerinskem podjetju Lotrič, d. o. o., Kragujevac smo imeli postopke ocenjevanja. Na sedežu srbskega podjetja, kjer imamo meroslovne laboratorije za področje tehtnic, temperature, vlage, tlaka, sile in dolžine, momenta ter pH, se je zbrala močna ekipa. Do zdaj smo imeli samo presojo Srbske akreditacijske hiše ATS, Slovenska akreditacija je bila tukaj prvič. Vzdušje je bilo podobno torkovemu v Zagrebu. Malce živčnosti in napetosti, a kljub vsemu zavedanje, da smo naredili vse, da bo ocenjevanje uspešno. Ocenjevalci so svoje delo opravljali temeljito.

Ob koncu so namenili pohvale izvajalcem, podali pa tudi nekaj manjših neskladnosti in predloge za izboljšanje. Takšni predlogi so dobrodošli, saj pokažejo na neskladje v procesih in ponudijo možnost rešitve.

Sobota, 6. september:Dobra vaga v nebesa pomaga

Zaradi poznega prihoda domov sem danes spal malce dlje kot navadno. Jutro se je hitro prevesilo v dan in z družino smo se usedli k zajtrku, ob katerem smo prav prijetno poklepetali. Današnji dan je bil rezerviran predvsem za njih. Rad preživljam čas v krogu družine in se nasmejem vragolijam vnuka Jakoba, ki mu nagajivosti nikoli ne zmanjka. V življenju je bistveno, da najdeš pravo ravnovesje med delom in aktivnostmi, ki te sproščajo in polnijo z energijo.

Dobro se zavedam, da si moram vzeti odmor in da potrebujem tudi čas, ki s službo ni niti malo povezan. Čas za počitek in dobro knjigo, čas za rekreacijo in stik z naravo ter čas za družino in prijatelje. Če si tega časa ne bi vzel, tudi pri poslu ne bi bil uspešen.

Nedelja, 7. september:Merimo za prihodnost

Končno mi je uspelo uresničiti svoj tedenski cilj, da sem se skupaj z Mitjem odpravil na kolo. Pot naju je zanesla mimo sodelavke Vide do prelaza Petrovo brdo, ki leži na meji med Gorenjsko in Primorsko.

Ko takole govorimo o dneh, ki se do konca decembra vztrajno krajšajo, smo spet pri merjenju. Pravzaprav se z meroslovjem dnevno srečujemo v vsakdanjem življenju. Vsi izmed nas vsak dan znova nekaj merimo. Znanje, ki ga pridobimo skozi izobraževanja. Uspeh, ki smo ga dosegli pri nekem projektu. Merimo kilometre, ki jih prevozimo z avtom, in tiste, ki jih prevozimo s kolesom. In seveda vsak centimeter posebej, ki ga na svoji višini pridobijo naši otroci in vnuki.

Zavem se, da se vizija našega podjetja še kako povezuje z vsakodnevnim življenjem. Merimo, da ohranjamo zaupanje. Merimo, da bodo naši naravni viri obstali. Merimo, da bodo naši odnosi s soljudmi ostali dobri. Merimo za prihodnost. Nas in rodov, ki prihajajo za nami.