»Ustvarjanje v prisotnosti drugih umetnikov je bistveno drugače kot v domačem ateljeju. Na kupu smo bili namreč različni ljudje z različno poetiko, ki se med seboj nismo poznali. A tudi s pomočjo vina smo prebili led in na koncu se je ustvarila odlična atmosfera, ki se odraža tudi na izdelkih,« je ob zaključku srečanja Symposium Ceramicum zadovoljno razlagala slikarka Gala Čaki iz Srbije.

Brda kot svetovni festival umetnosti

Mlada Novosadčanka je povedala, da so poleg ustvarjanja veliko časa namenili tudi druženju in vsak dan obiskali kakšno vinsko klet. »Brda sem spoznala na povsem drugačen način, kot če bi šla v hotel, in bila običajna turistka. To se mi zdi tudi zelo pomemben del tega projekta. Tukajšnji ljudje, ki so zelo prijetni in ti sploh ne dajo občutka, da si tujec, so nam zagotovili pogoje za ustvarjanje in nove izkušnje, mi pa jim bomo vrnili tako, da bomo pripeljali turiste. To je zelo dobra in nekonvencionalna reklama za Brda,« je prepričana 27-letna slikarka.

A tokratni simpozij je le del širšega mednarodnega projekta Kroga umetnosti (Art Circle), ki naj bi postopoma zaživel na širšem območju Goriške. »Poleg tradicionalne oziroma avtohtone umetnosti, ki jo v Brdih predstavlja pridelava vina, bi radi v ves obmejni teritorij prinesli še slikarstvo, kiparstvo in druge vizualne umetnosti. Ideja je, da se na vsaki zainteresirani domačiji ustvari en projekt, en unikaten produkt in da na domačiji tudi ostane stalna kolekcija. Tokrat se je v Plešivem poslikavalo na desetlitrske glinene posode, drugod poslikavamo sode, rišemo vinske etikete, ustvarjamo monotipije in podobno. Pomembno je le, da je izdelek na nek način povezan z vinom, saj bo tako tudi lokalna skupnost to razumela in se s tem poistovetila,« je bistvo projekta strnil eden od organizatorjev simpozija in prav tako ustvarjalec Klemen Brun iz Nove Gorice.

Še ena »ambasada«

Zgledu Klinčeve domačije v Plešivem, kjer se je že pred štirimi leti odprla kulturna ambasada Republike Poljske, naj bi sledile tudi druge. Tako naj bi na obmejnem teritoriju počasi nastal svetovni festival umetnosti, ki bi krepil umetniške, diplomatske, poslovne, turistične in druge vezi med državami. A doslej so šli po teh stopinjah le Saksidovi iz Zalošč v spodnji Vipavski dolini, kjer domuje slovaška kulturna ambasada. »Diplomacija je pač diplomacija in zahteva določen čas. Seveda je posredi tudi denar, a ambasade med seboj komunicirajo in zanimanje ostaja,« je pojasnil Brun.

Urošu Klincu, ki je skupaj z ženo Nejko že četrtič gostil slikarje – največ med njimi je bilo seveda Poljakov – pravi, da so tovrstna srečanja pomembna tudi za povezovanje domačinov. »Bistvenega pomena je, da bi jih bilo čim več, tako da bi se skozi vse leto nekaj dogajalo. To bi bilo potem zanimivo za turizem. Hkrati pa bi lahko bilo ustanavljanje ambasad tudi spodbuda za vinarje, da bi poleg degustacijskih sob uredili še nastanitvene kapacitete,« je prepričan Klinec, ki slovi kot eden najboljših pridelovalcev pršutov v Sloveniji. Sam je prepričan, da bodo njegovemu zgledu vendarle sledile še druge briške domačije. Že ta mesec naj bi se pri vinarju Stojanu Ščurku odprla nemška kulturna ambasada.