Pri Mercedesu so bili lahko tokrat bistveno bolj zadovoljni kot pred 14 dnevi v Spaju. Takrat sta njihova dirkača z medsebojnim trčenjem že v drugem krogu zapravila zelo verjetno dvojno zmago, že tako napeti odnosi med njima pa so nato postali še bolj ledeni, tokrat pa so imeli srebrni poln izkupiček.

Hamilton je slabo startal in s prvega padel na četrto mesto, a se je uspel dokaj hitro prebiti na drugo, nato pa se je začel njegov lov za vodilnim Rosbergom. Moštvenega kolega je prehitel na sredi dirke, ko je Nemec naredil napako pri zaviranju pred prvo šikano, Hamilton pa potem prvega mesta ni več izpustil iz rok in je do konca dirke vozil nekaj sekund pred Rosbergom.

Za Hamiltona je bila zmaga v Monzi šesta letos (po Maleziji, Bahrajnu, Kitajski, Španiji in Veliki Britaniji), skupno 28. v karieri, a prva po dveh mesecih suše. "Moštvo je želelo prvo in drugo mesto in je to tudi dobilo," je bil po zmagi redkobeseden Hamilton, ki vsaj navzven tudi ni reagiral na zbadanje moderatorja na zmagovalnem odru, ko je na vsak način želel izvedeti, ali sta z Rosbergom zdaj že prijatelja.

Zadovoljni tudi pri Williamsu, polom Ferrarija

Na najnižjo stopničko je na zmagovalnem odru stopil Massa, ki je bil večino dirke osamljen na tretjem mestu, večino bojev na stezi pa se je odvijalo za mesta od 4 do 10. Četrti je bil na koncu Finec Valterri Bottas, ki je tako dopolnim moštveni uspeh Williamsa, peto in šesto mesto pa sta osvojila Red Bullova dirkača, znova je bil Daniel Ricciardo pred Sebastianom Vettlom. Dirka bo šla v pozabo za navijače in moštvo Ferarrija, saj so na domačih tleh prišli le do dveh točk, ki jih je privozil Finec Kimi Räikkönen, ki je sicer v cilj pripeljal kot deseti, po kazenskem pribitku petih sekund Kevinu Magnussnu pa je napredoval na 9. mesto, dirkač McLarna pa je s 7. zdrsnil na 10. Fernando Alonso je zaradi tehničnih težav svojega dirkalnika odstopil.

V skupnem seštevku ima sedaj Rosberg 238 točk, prednost pred Hamiltonom (216) pa se je stopila na 22 točk. Tretji je Ricciardo s 166 točkami, četrti pa Bottas, ki jih je zbral 122.

Sezona SP se bo nadaljevala 21. septembra z nočno ulično dirko v Singapurju.