Pred stotimi leti so družine nemških vojakov naročale igro Mensch ärgere dich nicht (Človek ne jezi se) pri enemu proizvajalcu in jo nato pošiljale na fronto. V blatu in streljanju je igra postala neverjetno priljubljena, igrajo pa jo po celem svetu še danes. Ime igre predstavlja njeno bistvo: vsak igralec ima štiri figurice, ki jih mora s pomočjo igralne kocke premikati po igralni plošči in spraviti »na varno«, pri tem pa izločuje figurice drugih igralcev.

Ko že misliš, da si rešil eno figurico, saj si tik pred »domom«, enemu od igralcev – zagotovo enemu izmed tvojih bližnjih sorodnikov – uspe srečni met kocke, s katerim tvojo figurico »izstreli« z igralne plošče. Takrat vsakemu zavre.

Čar je v druženju

Čar družabne igre Človek ne jezi se naj bi bil v druženju, vsaj tako je prepričan organizator turnirja na Češkem v omenjeni igri, Almut Ehrhardt. »Na spletu imaš nasprotnike, a jih ne vidiš. Ne moreš videti veselja ali jeze na njihovih obrazih. Tukaj ljudje sedijo skupaj za mizo,« je poudaril.

Igro je izumil Josef Friedrich Schmidt, ki je imel doma tri zdolgočasene otroke. Sprva so igro igrali samo doma, nato so povabili še sosedove otroke. Nekaj let kasneje se je Schmidt odločil, da bo igro predstavil javnosti in med prvo svetovno vojno je doživel neverjeten uspeh. Takrat se je tudi odločil, da bo igro podaril vsem bolnišnicam, kjer so okrevali ranjeni vojaki.

Druženje mladih in starih pri zabavni in aktivni družabni igri pa je najbrž razlog, kaj jo je toliko časa ohranilo pri življenju. Ko zmanjka elektrike, so računalniške igre neuporabne, Človek ne jezi se pa je mogoče igrati tudi ob svečah.