Po navedbah omenjenega nacionalnega inštituta zadnje raziskave kažejo, da sta pri tej starosti enako varna in učinkovita dva odmerka cepiva, prejeta v presledku najmanj šestih mesecev. Zato so se odločili za spremembo sheme cepljenja.

Prvi odmerek bodo tako deklice prejele ob rednem sistematskem pregledu, drugi odmerek pa šest mesecev pozneje. Cepljenje proti hpv je sicer še vedno prostovoljno.

Trije odmerki primerni za »zamudnice«

Deklice, ki so bile v preteklih letih cepljene s tremi odmerki, imajo zagotovljeno enako zaščito na enako varen način, poudarjajo na inštitutu. Shema cepljenja s tremi odmerki je sicer še vedno priporočena za »zamudnice«, torej dekleta, ki bi se za cepljenje odločila pozneje, po 14. letu za štirivalentno cepivo oziroma po 15. letu za dvovalentno cepivo.

Letos sicer inštitut ni izvedel javnega razpisa za dobavo cepiva proti hpv, saj pogodba za dobavo cepiva velja do konca julija prihodnje leto.

Program cepljenja šestošolk proti virusom hpv se izvaja zato, ker določeni tipi hpv virusov pri ženskah povzročajo raka materničnega vratu, vulve, vagine in anusa, pri moških pa rak anusa in penisa. Povzroči lahko tudi rak jezika in grla. Poleg tega povzročajo določeni tipi virusa tudi genitalne bradavice.

Rak ženskega spolovila in genitalne bradavice

V okviru programa deklice cepijo s štirivalentnim cepivom, ki ščiti proti visokorizičnim genotimpom virusa, ki povzroča raka na materničnem vratu, pa tudi pred predrakavimi spremembami zunanjega ženskega spolovila, predrakavimi spremembami nožnice in genitalnimi bradavicami.

Obstaja tudi dvovalentno cepivo, ki ščiti pred dvema visokorizičnima genotimpoma hpv virusa, ki povzročata raka na materničnem vratu.