Tina Maze je slaba dva meseca pred novo, morda svojo zadnjo sezono svetovnega pokala videti navzven po starem. Je zelo sproščena in hkrati motivirana. Razlog se skriva v lanski slabši sezoni svetovnega pokala, saj bi rada pri 31 letih širnemu svetu vnovič pokazala, da je najbolj vsestranska smučarka. Kar zadeva nastop na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku, se z njim ne obremenjuje, čeprav ga bo imela za velik cilj sezone. Zaveda se namreč, da je na svetovnih prvenstvih osvojila že vse, da so lovorike sicer zelo cenjene, da pa so olimpijski naslovi vendarle tisti, ki so cilj vsakega športnika. »Biti olimpijski ali svetovni prvak je razlika,« je pripomnila letošnja dvakratna olimpijska zmagovalka Tina Maze, ob tem pa ji je vodja ekipe Andrea Massi pikro pripomnil, da mu je pred olimpijskimi naslovi večkrat govorila, da največje tekmovanje na svetu zanima le njega.

Tina Maze je po pettedenskem treningu v Argentini in Čilu najbolj zadovoljna, da je zdrava. In motivirana. Po besedah Massija sta zaradi izjemno slabega vremena odpadla le dva dneva treninga, kar je mala znanstvena fantastika. »Razmere za trening so bile zanič. Več je bilo kamenja kot snega. A v takšnih razmerah se ustvarjajo in trenirajo šampioni. Kakršna koli nevšečnost se je pojavila, smo se nanjo odzvali takoj. Ko zaradi slabega vremena v Chillanu ni delala sedežnica, so prijazni Čilenci takoj priskočili na pomoč in nam dali motorne sani. Ko je bilo treba 1900 kilogramov prtljage naložiti v avto in se iz Portilla peljati 10 ur stran, smo uredili tudi to. Pri tem nam je celo pomagal znani lastnik hotela v Portillu. Je pa dejstvo, da takšne stvari laže izpelje manjša ekipa kot velika reprezentanca,« je strnil južnoameriške vtise Andrea Massi ter obudil spomine, kako so nekatere smučarke že sedele v restavraciji, ko je bila Črnjanka v težkih razmerah še vedno na hribu. »Lahko povem, da še nikoli v življenju nisem bila tako utrujena kot zadnje dneve v Chillanu. Pet ali šest dni je veter pihal nepretrgoma noč in dan, česar še nisem doživela. Predstavljajte si, kako težko je napasti količek, ki je nagnjen 60 stopinj proti hribu. Takšni treningi iztisnejo iz tebe zadnje atome moči,« se je bližnje preteklosti spominjala Tina Maze.

Najboljša slovenska športnica je dejala, da je od novega trenerja Valeria Ghirardija dobila natanko to, kar je pričakovala. Pričakovanja pa so bila velika. Imena fizioterapevtske menjave Nežke Poljanšek v ekipi še niso obelodanili. »Dobri fizioterapevti so vsi zaposleni. Mladi strokovnjaki pa so lahko tvegana odločitev. Težko je sestaviti ekipo,« pravi Massi, ki je slovenski jezik izpopolnil že to te mere, da občasno uporablja tudi dvojino. Na vprašanje, zakaj je direktor SZS Jurij Žurej toliko boljši od dveh predhodnikov in predhodnice na njegovem mestu, kolikor se jih je zamenjalo v času samostojne kariere Tine Maze, je Massi odgovoril, da zato, ker Žurej ne laže.

Da Andrea Massi ne spremlja noč in dan zgolj alpskega smučanja, je nakazal, ko je sam od sebe komentiral nastop slovenske košarkarske reprezentance na svetovnem prvenstvu v Španiji. »Priznati lastne napake v športu je znamenje inteligence. Športnik mora dati od sebe maksimum, na podlagi katerega lahko ugotovi, kje je storil napake. Če pa se bolj ukvarjaš s tem, ali je Avstralija namerno izgubila tekmo in zakaj je bilo tako, potem to ni dobro,« je Massi komentiral aktualno košarkarsko dogajanje.

Kot Italijan je Massi lahko vesel, da je športno razgledan, da ima pregled nad dogajanjem v slovenskem športu. V nasprotnem primeru bi letošnje košarkarsko SP šlo mimo njega hitreje, saj Italija na njem ne igra in se posledično nima možnosti obremenjevati z (ne)namernimi porazi.