Potem ko je bila Slovenija z eno nogo že v regionalni ligi Seha, nato pa je zaradi izsiljevanja nasprotne strani ostala praznih rok, je sledila tudi prisilna sprememba tekmovalnega sistema v 1. NLB Leasing ligi. Namesto 12 klubov (čeprav bi bilo bolj smiselno krčenje na deset) jih bo v tej sezoni kar 14: dvanajsterica iz minule sezone (Sviš in Krško sta kljub uradnemu izpadu zadržala prvoligaški položaj) in najboljši ekipi iz 1. B lige, ki sta pred leti začeli novi zgodbi na pogoriščih potopljenih projektov: Loka 2012 in Slovenj Gradec 2011. Štirinajsterica bo od danes do sredine maja odigrala 26 krogov rednega dela, pri čemer se bo za deseterico sezona takrat tudi končala, najboljši štirje pa bodo aprila in maja krenili v boj za prvaka. V polfinalu (sistem 1-4 in 2-3) bodo ekipe igrale na dve zmagi, v finalu na tri.

»Zavedamo se, da bo težje braniti kot napadati obe domači lovoriki, saj imamo najmlajšo in najcenejšo ekipo v klubski zgodovini. A cilji ostajajo isti, čeprav se to verjetno sliši nelogično,« pravi Branko Tamše, trener Celjanov, ki vlogo favorita prepušča Gorenju: »Jasno je, kdo je po imenih glavni favorit.« Celjani so izgubili kar enajst igralcev, od tega večino nosilcev igre (Sebastian Skube, Gašper Marguč, Borut Mačkovšek, Uroš Bundalo, Mate Lekai, Nemanja Zelenović, Žiga Mlakar, Igor Žabič...), novinci so neuveljavljeni (Hrvat Šime Ivić /Nexe Našice, Srb Živan Pešić/Veszprem, Slovenec Miha Zarabec/Maribor Branik in Slovak Michal Kasal/Barcelona), povprečna starost igralskega kadra pa je manj kot 23 let. Mir v celjskem taboru motijo tudi (ne)pričakovana zamenjava športnega direktorja Romana Pungartnika, izogibanje članov klubskega vodstva sedmi sili (nikogar ni bilo niti na sredini glavni novinarski konferenci pred začetkom sezone) in velike denarne težave.

Šok za šokom – tako bi lahko poimenovali zgodbo rokometašev Gorenja. V končnici minule sezone so zapravili oba domača naslova, nato ostali brez nastopa v ligi Seha, kot pika na i pa je sledil še šok s sedeža EHF na Dunaju – neigranje v ligi prvakov. »Za razliko od Celjanov smo v prejšnji sezoni branili lovoriki, zdaj jih bomo napadali. Odločni smo v nameri, da naslov prvaka vrnemo v Velenje, čeprav se zavedamo težavnosti naloge. Ker smo računali tudi na igranje v Sehi in ligi prvakov, smo pripeljali nekaj igralcev, s katerimi smo dobili širino, ki je v minuli sezoni nismo imeli. Ja, prevzemamo vlogo favorita,« priznava trener Ivan Vajdl, ki ni ostal brez omembe vrednih nosilcev igre (izjema je le drugi vratar Emir Taletovič), dobil pa je Klemna Ferlina (Trimo), Blaža Kleča (Maribor), Črnogorca Miloša Božovića (Valladolid) in Poljaka Michala Szybo (Azoty Pulawy).

Maribor Branik je zapustilo veliko igralcev (Miha Zarabec, Tilen Kodrin, Marino Marić, Simon Razgor, Blaž Kleč, Aljoša Štefanič, Jure Vran...), a so Štajerci tudi v nasprotni smeri dobro kadrovali, saj so prišli Emir Taletovič (Gorenje), Darko Cingesar (Loka), Žiga Mlakar, Igor Žabič (oba Celje), Dominik Mišković (Varaždin) in Matic Verdinek, največja pridobitev pa je Hrvat Nikola Špelić, ki se po skoraj enoletni odsotnosti zaradi dveh operacij ramena vrača na igrišča.. »Naš glavni cilj je ohranitev tretjega mesta iz minule sezone. No, želimo pa se tudi še bolj približati vodilnemu dvojcu,« previdno napoveduje trener Marko Šibila. V novi sezoni, v kateri bo le 12 televizijskih prenosov prvoligaških tekem (v rednem delu bo skupno 182 tekem, v končnici še maksimalno devet; v vsakem krogu bo tudi po samo en spletni prenos, za začetek danes tekma Slovenj Gradec – Gorenje), so nekateri zamudniki svoje obveznosti do RZS poravnali šele včeraj. Tako so izpolnili vsaj osnovne pogoje za licenciranje, ki naj bi v celoti zaživelo pred začetkom sezone 2015/16.