Alenka Bratušek ni iz stranke, ki bi jo jaz kdajkoli volila, saj so moje vrednote bistveno bolj leve od njenih, marsikaj, kar je storila v odhajajoči vladi, je bilo po mojem mnenju zelo napačno – na primer začetek brezglave razprodaje državnega premoženja – toda plaz sramotitev, ki so se nanjo usule, ker se je »samokandidirala« za slovensko evropsko komisarko, presega vse meje.

Ali ni predsednik evropske komisije upravičeno, da ne bi nastala povsem moška evropska komisija, ki je evropski parlament – verjetno za razliko od našega, ki bo pred podobno nalogo v nekaj dneh – ne bi potrdil, prosil države članice, naj mu pošljejo čim bolj usposobljene kandidatke, z obljubo, da jim bo dal najboljše resorje, če to storijo. Je!

Ali po objektivnih kriterijih Alenka Bratušek ni najbolj usposobljena od vseh treh predlaganih? Je!

Ali se je Karel Erjavec kako drugače kot ona prebil na ta pomembni kratki seznam? Nikakor ne!

Ali je on deležen enakega ogorčenega javnega zavračanja? Ni! Zakaj ne? V čem je razlika? Pa menda ja ne v tem, da je on moški, ona pa ženska?

Slovenija ima v ustavi člene, ki jamčijo enakost spolov in celo zahtevajo zakonske pozitivne ukrepe (kvote), da bi se izognili diskriminaciji po spolu pri kandidiranju za volitve v evropski parlament, državni zbor in občinske svete. Volilke in volilci so pokazali, da sposobna kandidatka lahko preskoči celo predsednika svoje stranke in je z njihovimi glasovi izvoljena v evropski parlament. Volilno telo torej ne diskriminira žensk.

Od kod torej ta oglušujoča kritika, ki leti na kandidaturo odhajajoče premierke? Pa ne, da jo orkestrirajo vplivni moški na najvišjih strankarskih položajih, ki poskušajo izločiti iz igre konkurenco, ki se je razvila do stopnje, da že zna igrati po pravilih, ki so si jih oni izmislili?

Ne spreglejmo jim tega sprenevedanja, a zahtevajmo od vseh bodočih kandidatk in kandidatov tudi to, da ne bodo samo najboljši med najslabšimi, ampak bodo začeli tudi spreminjati pravila igre, v katerih izgubljamo mi, večina volilk in volilcev.

SONJA LOKAR, predsednica društva Evropska mreža za enakost spolov