"Bankomat omogoča prodajo in nakup, pred transakcijo pa se mora vsak izkazati z mobilno telefonsko številko. Uporabnik se nato odloči, kakšen znesek želi kupiti ali prodati," je pojasnil Knafelc. Elektronska denarnica, kamor uporabnik shrani kupljene bitcoine, ni nujna, saj naprava omogoča tudi izpis denarnice na papirju.

Bankomat za nakup ali prodajo internetne valute zaračunava petodstotno provizijo. V testnem obdobju je prodaja omejena na dve transkaciji na dan oziroma največ 40 evrov.

V prihodnjem letu še več naprav

"Pričakujemo, da bomo omejitve odstranili, ko se bodo zadeve uredile. Tu ne bi smelo biti zadržkov," je dejal Knafelc. V prihodnjem letu naj bi v Sloveniji postavili še dva ali tri naprave.

Po njegovih besedah je po svetu že 70.000 podjetij, ki omogočajo plačilo z bitcoini, pri nas pa je teh okoli 50. "Lahko si kupite pico, verjetno tudi nastanitev v kakšnem hotelu, letalsko karto. Rast penetracije bitcoina je ogromna," je dejal.

Najbližja podobna bankomata na Nizozemskem in v Švici

Kot je še pojasnil, se podjetje Grecom ukvarja s poslovnim razvojem za podjetja, ki se ukvarjajo z bitcoinom. Prihodnji teden v Ljubljani pripravljajo dvodnevno mednarodno bitcoin konferenco, katere glavni cilj bo poiskati odgovore na izzive, ki jih prinaša bitcoin, pridobiti vpogled v poslovne priložnosti in poslovne modele ter nove tehnologije, ki se pojavljajo v ekosistemu bitcoina.

Udeležence pričakujejo iz različnih sfer - od startup podjetnikov in razvijalcev do predstavnikov državnih institucij, pravnikov, investitorjev in članov bitcoin skupnosti iz Slovenije, Italije in Hrvaške.

Sam bankomat, ki so ga predstavili danes in je edini v regiji - najbližja sta na Nizozemskem in v Švici -, so izdelali v kanadskem podjetju Bitaccess.