Če se vam vse to sliši kot šala, brez skrbi. Pametne palčke so namreč pri kitajskemu podjetju Baidu napovedali za 1. april, a je pozitiven sprejem zamisli privedel do izdelave prototipa. Zanimanje sledi predvsem seriji škandalov, ki so v zadnjem obdobju posijali luč na nevšečne prakse kitajske prehrambene industrije.

Poleg primerov napačnega označevanja mesnih izdelkov, ko so namesto oslovskega mesa, ki uživa status specialitete, trgovci prodajali lisičje meso, so se pripetili še številni drugi incidenti, ki presegajo razsežnosti, katerim smo bili z napačno označenim mletim mesom soočeni tudi v EU. Leta 2008 so v mlečnih izdelkih na kitajskem zasledili sledi industrijske kemikalije melamin, zaradi česar je umrlo šest otrok, okoli 300 tisoč ljudi pa je zbolelo.

Zaradi goljufij s hrano dve dosmrtni zaporni kazni

Precej razsežna je tudi praksa reciklaže olja. Precej razširjeno je stekleničenje že uporabljenega olja iz gostiln in restavracij, ki se nato zopet prodaja kot sveže. Problem je tako hud, da so kitajske oblasti lani hudo pritisnile na izdelovalce oporečnega polja, ko so aretirali več kot sto oseb, dvajset so jih obsodili na zaporne kazni, dve osebi pa sta prejeli dosrmtni zaporni kazni.

Trenutni prototipi pametnih palčk so osredotočeni predvsem na preverjanje kvalitete olja in njegove primernosti za uživanje, dodatna lastnost pa je tudi senzor, ki uporabnika opozori na temperaturo hrane. Zadnje sicer lahko preverimo tudi na sto drugih načinov, ki ne zahtevajo nakupa posebnih naprav, je pa dodatek, ki nikomur ne škodi in je očitno vključen, ker je lahko.

Video prvoaprilske šale, ki je privedla do razvoja pravih pametnih palčk: