Federer je imel kar nekaj težav

Čilić je v četrtfinalu s 6:2, 6:4 in 7:6 (4) odpravil šestopostavljenega Čeha Tomaša Berdycha, Federer pa je bil s 4:6, 3:6, 6:4, 7:5 in 6:2 boljši od Francoza Gaela Monfilsa, sicer 20. nosilca, ki je igral v prvem četrtfinalu na OP ZDA po letu 2011.

Prav Federer je imel kar nekaj težav, da je obstal v boju za 18. veliki slam v karieri, saj je imel Monfils v deseti igri četrtega niza dve zaključni žogi za zmago. A Švicar ju je obranil in tako ostaja na poti, ki ga vodi do šeste zmage v New Yorku. Če bi mu to uspelo, bi s 33 leti postal najstarejši zmagovalec turnirja za grand slam v več kot 40 letih.

Za Federerja je bila to tudi 26. zmaga na 27 večernih dvobojih v New Yorku, le še ena pa ga loči od skupno 600. zmage na trdih podlagah. "Gael je igral izvrsten tenis, toda tudi ko sem zaostajal za dva niza, sem vedel, da je še daleč od ciljne črte. Vedel sem, da lahko igram bolje, toda ko sem se soočil z Gaelovo zaključno žogico, nisem bil več tako prepričan vase. Pomislil sem, da bi to lahko bila zadnja točka. Zato sem mu hotel otežiti delo in mu ne dopustiti lahke točke," je povedal Federer, ki je - nenavadno zanj - dvakrat malce izgubil živce in z loparjem tolkel po mreži.

Federerjev tekmec bo Čilić, ki je lani izpustil US Open zaradi dopinške kazni, Berdycha pa je strl tudi po zaslugi dobrih servisov, zbral je 19 asov. "Razmere so bile kar težke za oba. Oba sva kar velika možakarja, tako da ni lahko igrati v vetru. Mislim, da je meni uspevalo malce bolj koristiti vetrovne razmere," je povedal Čilić, ki je z uvrstitvijo v polfinale izenačil najboljši dosežek s turnirjev za grand slam. V polfinalu je igral tudi na OP Avstralije leta 2010.

Konkurenca dvojic

Pri moških dvojicah se bosta v finalu merili ameriška naveza Bob/Mike Bryan, ki je s 6:4, 4:6 in 6:3 ugnala rojaka Scotta Lipskyja in Rajeeva Rama, ter španska dvojica Marcel Granollers/Marc Lopez, ki je s 6:4 in 6:4 premagala Hrvata Ivana Dodiga in Brazilca Marcela Mela.

V ženskih dvojicah sta se v finale prebili Rusinji Jekaterina Makarova in Jelena Vesnina, ki sta s 7:5 in 6:3 odpravili Japonko Kimiko Date-Krumm in Čehinjo Barboro Zahlavovo Strychovo, njuni tekmici pa bosta Švicarka Martina Hingis in Italijanka Flavia Pennetta, ki sta v polfinalu izločili Zimbabvejko Caro Black in Indijko Sanio Mirza s 6:2 in 6:4. Za 33-letno Hingisovo je to prvi finale grand slama v konkurenci dvojic po letu 2002, takrat je v Avstraliji zmagala z Rusinjo Ano Kurnikovo.