Tudi po tem, ko jima je agencija za varstvo konkurence (AVK) prižgala zeleno luč za nakup Večera, še vedno ni znano, kako bosta lobist Uroš Hakl in nekdanji direktor T-2 Sašo Todorović zbrala dober milijon evrov kupnine.

Za zdaj je jasno le, da jima bo 600.000 evrov zagotovilo podjetje Hakl & Hakl v lasti Uroša in Borisa Hakla. To je denar v ponedeljek posodilo njunemu podjetju Dober Večer, ki sta ga Hakl in Todorović ustanovila za nakup Večera. Omenjeno nakazilo bo velik finančni zalogaj za podjetje Hakl & Hakl. Znesek 600.000 evrov namreč presega vsoto vseh prihodkov, ki jih je podjetje ustvarilo v letih 2012 in 2013 (okrog pol milijona evrov). Denar morata Todorović in Hakl vrniti v šestih mesecih.

Tudi zato vprašanje, kdo je dejanski financer nakupa Večera, ostaja odprto. Podjetje Hakl & Hakl je uradno še vedno 65-odstotni lastnik podjetja Regal, ki je večinski lastnik Skupine Panvita. Tega deleža že od leta 2012 ne vrednoti več v svojih bilancah, iz česar je mogoče domnevati, da ga je že takrat prodalo. Komu, ni znano. Največji lastnik Skupine Panvita je bil do leta 2009 najbogatejši Pomurec Stanko Polanič. Družbo danes vodi njegov sin Peter Polanič. »Do zaključka transakcije tega ne komentiram,« nam je včeraj na več vprašanj odgovoril Hakl. Med drugim nas je zanimalo, ali si je podjetje Hakl & Hakl denar za posojilo izposodilo pri banki ali fizični osebi.

Todorović v Londonu odpira lastno televizijo

Naključno ali ne si je Haklov partner Sašo Todorović na drugem koncu Evrope, v Veliki Britaniji, pripravil teren za transakcijo v zelo podobnem znesku. Todorović je namreč pred letom dni v Londonu skupaj nekdanjim državnim sekretarjem na ministrstvu za finance Alešem Živkovićem in nekdanjim direktorjem hrvaške podružnice družbe za odnose z javnostmi Webber Shandwick Grgomirjem Garićem ustanovil podjetje Limeclip. To se uradno ukvarja s projektom televizijskega kanala MED+ TV, ki naj bi bila namenjena promociji zdravega načina življenja in ozaveščanju o boleznih. Britanski regulator ji je dovoljenje za oddajanje odobril v začetku avgusta.

Že skoraj dva meseca pred tem pa so se Todorović, Živković in Garić odločili, da Limeclip potrebuje svež kapital. Podjetje bo tako izdalo nove delnice v nominalni višini okrog 540.000 evrov. Vplačal jih bo nov lastnik, saj so se Todorović, Živkovič in Garić tej pravici odrekli. Listino o tem je podpisal Todorović. Skoraj hkrati je ena od zastopnic Limeclipa postala Nataša Miklavčič Williams, nekdanja uslužbenka več investicijskih bank, zdaj partnerica v britanski upravljalsko-svetovalni družbi Vestra Wealth. Spletna stran MED+ TV sicer včeraj še ni delovala.

Triperesna deteljica iz DL

Na vprašanje, ali bo imelo podjetje Limeclip kakršno koli vlogo pri financiranju nakupa Večera, nam včeraj ni uspelo dobiti odgovora. Todorović namreč za pojasnila ni bil dosegljiv. Čeprav Živkovič uradno poslovno ne sodeluje s Haklom, velja spomniti, da je njuna stična točka Državljanska lista (DL). Živkovič je bil namreč državni sekretar na finančnem ministrstvu v času, ko ga je vodil nekdanja številka dve v DL Janez Šušteršič. Hakl je imel svoj čas pomembno svetovalno vlogo v tej stranki, predvsem po zaslugi dobrih odnosov s Šušteršičem. Kandidat DL na državnozborskih volitvah leta 2011 je bil tudi Todorović, ki je z Živkovičem že lani v Sloveniji ustanovil podjetje Formaclip.

Hakl včeraj ni želel razkriti, kdaj bo podjetje Dober Večer nakazalo kupnino za mariborsko medijsko hišo. Zatrdil je le, da rok za njeno plačilo še ni začel teči. Nad Haklom sicer še vedno visi ovadba zaradi tako imenovane afere Pomurje, v kateri so kriminalisti preiskovali sporno prelivanje 600.000 evrov državnega denarja (gre za znesek, enak posojilu za nakup Večera) za pomoč regiji na račune podjetij iz kroga SD. Med drugim tudi podjetju Frontal, katerega solastnik je bil Hakl.