Na včerajšnji predstavitvi nove sezone v Cankarjevem domu ni bilo veliko govora o finančnih zadregah, četudi je bilo v zraku čutiti negotovost. Program je pač nastajal v recesijskem obdobju, ko so tudi odpuščali, iskali notranje rezerve in se še naprej intenzivno pogajali s sponzorji, vendar kljub temu ostaja ambiciozen in razpršen na vsa področja umetniškega ustvarjanja. Odhajajoči generalni direktor Mitja Rotovnik je med vrhunci izpostavil koprodukcijsko predstavo Iliada z režiserjem Jernejem Lorencijem kot osrednji gledališki dogodek prihodnjega leta (pri njem sodelujeta še SNG Drama Ljubljana in Mestno gledališče ljubljansko).

Sicer pa na uprizoritvenem področju začnejo s predstavo Kralj Ubu madžarskega Teatra Maladype, ki bo gostovalo v okviru festivala Ex Ponto, med zanimivimi gostovanji pa bodo še Ljubezenske in šaljive slike al fresco Mestnega gledališča Ptuj in Zavoda Margarete Schwarzwald, Timon Atenski v izvedbi SNG Nova Gorica ter Slehernik Đilas Črnogorskega narodnega gledališča; predstavilo bo Milovana Đilasa, eno najbolj kontroverznih in tragičnih osebnosti jugoslovanskega političnega prizorišča.

Z roko v roki z »neodvisniki«

Mrežili se bodo tudi z neodvisnimi producenti. Žanrsko mejno gostovanje Umetniškega kolektiva Was ist Maribor? z oratorijem Igra o Antikristu, ki se bo ukvarjal z dolžniško zgodbo mariborske škofije, bo oktobra, in sicer na glasbo skladateljice Nane Forte in z dirigentom Markom Letonjo; CD je kolektivu ponudil prostor po tistem, ko je SNG Maribor z njimi odpovedal že dogovorjeno sodelovanje. Globalni teater Nika Goršiča bo konec septembra uprizoril glasbeno-gledališki performans Ironičen rekviem za igralca in skladatelja; prvega bo upodobil Goršič, drugega pa komponist Pavel Mihelčič.

V CD se vrača še Nataša Živković s performansom Zavoljo očeta, Nika Bezeljak in Nina Šorak pa bosta v gibalni akciji spregovorili o funkciji ženskega telesa. Podobno eksperimentalno priložnost bosta dobili še dve mlajši avtorici, Leja Jurišić in Jelena Rusjan s performansom Izjava o ljubezni; ob tem se vračajo tudi zavod Flota z avtoricama Enyo Belak in Veroniko Valdes, ki pripravljata plesno predstavo Profil in kazen, ter režiser Primož Ekart z uprizoritvijo teksta Evropa Ivane Sajko. Zavod Talija iz Celja bo izvedel gledališko predstavo Agatha, ki jo je zasnoval Nebojša Pop Tasić, plesni projekt Izgubljena pripravlja tudi Urša Rupnik, ki se bo preizpraševala o ženski znotraj mlade »izgubljene« generacije, pri tem pa ji bodo pomagale še tri uveljavljene koreografinje Rosana Hribar, Maša Kagao Knez in Daša Lakner. Gledališko-plesni nabor bodo zaključili s predstavo Alma. Sama avtorjev Miše Mandigo Kelly, Marijana Pušavca in Stephena Kellyja, vanj pa dodali še nekaj koprodukcij. Z mednarodne plesne scene v goste prihajata francoski koreograf Angelin Preljocaj s svojim baletom in predstavo Noči ter Akram Khan Company s predstavo V Igorjevem umu.

Živahen glasbeni vrvež

Vodja programa resne glasbe Ingrid Gortan je predstavila glasbeno in baletno ponudbo prihodnje sezone, vodja programa jazza in glasb sveta Bogdan Benigar pa ponudbo raznovrstnih godb. Ob siceršnji plesni ponudbi bo CD gostil še Balet Malandain iz Biarritza s Pepelko, mariborski balet pa bo gostoval z Romeom in Julijo Valentine Turcu ter Carmen na glasbo Rodiona Ščedrina.

Utečena ostajata zlati in srebrni abonma, v prvem vsekakor ne gre prezreti Simfoničnega orkestra iz Birminghama z dirigentom Andrisom Nelsonsom, v srebrni ponudbi pa so priložnost dobili predvsem mlajši komorni glasbeniki, ki so na mednarodni sceni že uspeli do te mere, da si lahko sami določajo svojo umetniško pot. Oktobra prihaja Yuja Wang, ena najbolj cenjenih pianistk svoje generacije, omenimo še violončelista Gautierja Capuçona, pianistko Sofio Guljak, violinistko Baibo Skride ter Godalni kvartet Escher. Ostajata tudi cikel sodobne glasbe Predihano, kjer bo osrednje mesto dobila skladateljica Bojana Šaljić Podešva, ter cikel Orgelski koncerti, ki ga bo novembra odprla Renata Bauer. Sicer pa ima največ zakupljenih dni v CD Orkester Slovenske filharmonije z modrim in oranžnim abonmajem, sledijo jim Simfoniki RTV Slovenija s svojim ciklom Kromatika, vsi skupaj pa skrbijo tudi za vzgojo mladih poslušalcev. Menda je že 16.000 mladih (prek šol) potrdilo svojo prisotnost na simfoničnih matinejah.

Program Glasb sveta bo letos ponudil preplet flamenka in fada, po besedah Benigarja zato, ker to želijo poslušalci; izpostavil je dve dobitnici grammyja, Buiko in Ano Mouro. Za začetek cikla pa po 12 letih ponovno prihajajo Vrteči se derviši, tokrat z gostom Noureddinom Khourchidom. Nekaj bo tudi bolj komercialnih koncertov, gostovali bodo denimo Perpetuum Jazzile s tremi koncerti, dva koncerta bo imel tudi Vlado Kreslin, ki je na oder za gosta povabil Damirja Imamovića, bosanskega mojstra sevdaha.

Trije filmski festivali

Kar 417 filmskih projekcij so v CD v lanski sezoni ponudili svojim obiskovalcem, menda bo letos številka podobna, sicer pa ostajata osrednja filmska dogodka mednarodni festival Liffe in Festival dokumentarnega filma. Organizirali bodo tudi Festival gorniškega filma, sicer pa bodo že v tem mesecu gostili sodobni japonski film, oktobra pa še sodobni ruski film. Na prvem mestu pri izbiri filmov je vedno kakovost, z letošnjim letom pa bodo ponudili še nekaj filmov z bolj komercialno vsebino, denimo že septembra Potovanje tisočerih okusov režiserja Lasseja Hallströma.

Na področju likovne umetnosti bodo ponudili 11. slovenski bienale ilustracije, med drugim bo na ogled razstava Gozd lanske nagrajenke 31. grafičnega bienala Maríe Elene González. Mladi ustvarjalci bodo dobili priložnost v okviru razstave Mlade pištole »za crkn't«, vsekakor bo vredna ogleda tudi razstava protivojnega fotografa Jamesa Nachtweyja.

Gostili bodo tudi več literarnih dogodkov: Vilenica se ravno odvija, Literarni dialogi bodo letos potekali med Slovenijo in Španijo, Literature sveta Fabula 2015 bo na sporedu februarja, ostajajo tudi Filodebate in izjemno obiskana predavanja na temo pozitivne psihologije. Svoj cikel predavanj bo imelo tudi Društvo za primerjalno religiologijo, tekla pa bodo na temo trpljenja.