Oškodovanje nižje od 50 tisočakov

Kot je pojasnila vodja slovenjgraškega tožilstva Branka Čas, namreč kazenski zakonik za kaznivo dejanje davčne zatajitve določa, da mora obveznost, v tem primeru odmerjeno plačilo dodatnega davka, ki se mu je storilec izogibal, dosegati veliko premoženjsko korist. Znesek pa bi moral presegati 50.000 evrov. Glede na to, da je bilo ZKŠTM naloženo plačilo skupno okoli 15.000 evrov dodatnega davka, ko so sešteli vse nepravilnosti, ki so jih davčni inšpektorji ugotovili pri pregledu poslovanja, je jasno, da si je nekdanje vodstvo lahko oddahnilo.

Kot nam je potrdil Miran Mlakar, ki superzavod vodi šele od januarja, so morali kot pravna oseba poleg plačila dodatno odmerjenega davka poravnati tudi globo. Globo za prekršek pa je moral po naših informacijah plačati tudi nekdanji direktor zavoda Aleksander Kotnik, saj so se nepravilnosti dogajale v letu 2012, ko je on vodil zavod. Da so bile odkrite številne nepravilnosti, nam je že pred časom potrdil tudi ravenski župan Tomaž Rožen. Davčni inšpektorji so ugotovili, da so v ZKŠTM prek študentskih napotnic delali večinoma upokojenci, s katerimi bi morali skleniti podjemne pogodbe, da niso plačali davka od bonitet, ker so člani sveta zavoda koristili letne brezplačne vstopnice. Precej po domače so poslovali z gotovino, prav tako se niso ujemale evidence prihodkov pri oddajanju poslovnega prostora v najem.

Se obetajo popravki zakona?

Očitno je plačilo kazni vse, kar je doletelo odgovorne. Mnogi pa se čudijo, čemu se je prag, ki še dopušča kazenski pregon, s 5000 dvignil na 50.000 evrov. Na ministrstvu za pravosodje odgovarjajo, da je bil eden od razlogov večja učinkovitost in hitrost davčnih, inšpekcijskih in prekrškovnih postopkov v primerjavi s kazenskimi. Izterjati globo je pač lažje kot čakanje, da se neki kazenski postopek zaključi. »A pomembno je, da kljub nižji premoženjski koristi davčne zatajitve ne ostanejo nekaznovane,« pravijo na ministrstvu. Ob tem pa priznavajo, da vse od takrat, ko je sprememba začela veljati, proučujejo in obravnavajo morebitne popravke, ki jih bodo predali novemu ministru.