Gledališče Koper bo v prihajajoči sezoni ponudilo šest premier – v lastni produkciji bodo pripravili dve predstavi za odrasle in eno otroško, še tri pa nastajajo v koprodukciji z drugimi gledališkimi hišami. Katja Pegan, direktorica koprskega gledališča, je rdečo nit sezone našla v refleksiji. »Gledališče je tisto, ki lahko naše težave ubesedi v zgodbe in nam omogoči vpogled vanje, igralci pa nam skozi človeško energijo pokažejo, kako se pred njimi varujemo in obvarujemo,« je še dodala.

Za začetek bo koprsko gledališče uprizorilo igro Dva avtorja Jima Cartwrighta v režiji Luke Martina Škofa. Središče zgodbe sta zakonca, lastnika lokala v severni Angliji, ki se nenehno prepirata, toda kljub temu prijazno strežeta gostom in poslušata njihove zgodbe; vse se dogaja okoli odnosov med moškim in žensko. »Očitanje in odpuščanje v besedilu Dva je katarzično in zdravilno. Ali v tragično izpraznjenem občutju življenja še zmoremo takšno čustvovanje? Želim si, da bi predstava imela takšno moč, da tega ne bi samo razumeli, ampak tudi izkusili,« ob predstavi, ki bo premierno na odru v začetku oktobra, pravi Peganova.

V nadaljevanju sezone bodo v koprodukciji z Mestnim gledališčem ljubljanskim na oder postavili Švejka v režiji Jake Ivanca, ki nastaja po romanu Jaroslava Haška Dobri vojak Švejk, »univerzalno zgodbo malega človeka v spopadu z mlini birokracije, državnim aparatom, organi represije in človeško pokvarjenostjo«. Iztok Mlakar je v koprskem gledališču že gostoval v komedijah Duohtar pod mus! in Sljehrnik, v novi sezoni pa se bo predstavil še s Pašjonom v režiji Vita Tauferja (gre za koprodukcijo s SNG Nova Gorica). Snov za novo komedijo je Mlakar črpal iz tradicije srednjeveške liturgične drame, kjer v komični žanr postavi obliko pasijona in prikazovanja Kristusovega trpljenja. Predstava Kontra demokracija Esteveja Solerja v režiji Nenni Delmestre pa se bo dotaknila protislovij sodobne družbe, potrošništva in kapitalizma. V okviru programa za mladino in otroke bodo pripravili mladinsko komedijo Gledališka vaja v režiji Katje Pegan, kjer bodo ponudili odgovore na vprašanja, kako nastane gledališka predstava, vsebinsko ogrodje predstave pa bo predstavljal Levstikov Martin Krpan; ob tem bo v koprodukciji z zavodom En-Knap postregli še s predstavo Huda mravljica po motivih ponarodele otroške pesmice.