Od petka do 10. septembra

Petdnevni sejem zabavne elektronike in bele tehnike IFA - evropski odgovor na lasvegaški Consumer Electronics Shows (CES) - se bo uradno začel v petek, trajal pa bo do 10. septembra.

Ameriški Apple je svoj dogodek med tem napovedal za 9. september. Kaj točno bodo predstavili, uradno ni znano, najverjetneje pa bo šlo za nova, nekoliko večja modela mobilnika Iphone in dolgo pričakovano pametno uro Iwatch. Apple bo s svojo predstavitvijo najverjetneje pobral večino medijskega prostora, zato se drugim proizvajalcem mudi predstaviti svojo ponudbo.

Pohitel je tudi Samsung

Pohitel je celo Applov najresnejši tekmec, južnokorejski Samsung, ki je v sredo predstavil nabor najnovejših naprav, med drugim lastni naglavni komplet za navidezno resničnost, ki ga je razvil sodelovanju z ameriškim podjetjem Oculus.

Predstavili so tudi najnovejšo različico tabličnega telefona Galaxy Note, nove zapestne naprave in vrsto ukrivljenih naprav - od pametnega mobilnika z zaslonom, ki se krivi preko roba, do ukrivljenih televizorjev z ultra-visoko ločljivostjo (UHD) in celo ukrivljenih avdio sistemov.

Sony stavi na novo serijo Xperia Z3

Japonski Sony med tem stavi na novo serijo Xperia Z3 in novi zapestni napravi, Lenovo na novo generacijo tablic in zmogljivejših igričarskih prenosnikov, Toshiba pa na novo serijo televizorjev ter mini prenosnik in tablico. LG je že prejšnji teden predstavil novo pametno uro G Watch R, ki se ponaša z nekoliko bolj tradicionalno obliko.

Pametni telefoni in tablice niso več tako dobičkonosni kot še pred letom dni

Na letošnjem sejmu so proizvajalci zabavne elektronike v nezavidljivem položaju, saj pametni telefoni in tablice niso več tako dobičkonosni kot še pred letom dni. "Marže so res pod pritiskom v mobilnem segmentu. Z izjemo ameriškega Appla, ki pometa s konkurenco v višjem razredu naprav, skoraj vsi ostali z mobilnimi napravami skorajda ne zaslužijo," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Ian Fogg iz analitske družbe IHS.

Letošnji sejem bo na okoli 150.000 kvadratnih metrov gostil več kot 1500 razstavljavcev, organizatorji pa v petih dneh pričakujejo več kot milijon obiskovalcev. Poleg bolj ali manj zabavne elektronike bo pomemben delež sejma zasedla tudi bela tehnika.