Včeraj se je v Tehnološkem parku Ljubljana začel vseslovenski roadshow za nova razpisa SK50 in SK200 ter podjetniška pospeševalnika Start:up Geek House in Go:Global Slovenija, ki inovativnim startup podjetjem omogočata pridobiti 50.000 oziroma 200.000 evrov semenskega kapitala v obliki konvertibilnega posojila ali javne lastniške investicije ter udeležbo v intenzivnem programu usposabljanja z 42 startup mentorji. Dogodki v okviru roadshowa bodo v podjetniških središčih po Sloveniji potekali do prihodnjega četrtka, rok za oddajo prijav startup podjetij v postopek predselekcije pa je 15. september.

Slovenskemu podjetniškemu skladu je za omenjene programe v letu 2014 uspelo zagotoviti skupno 2,4 milijona evrov, s katerimi bo v okviru obeh razpisov oziroma pospeševalnikov lahko financiral do skupno 27 inovativnih startup podjetij, in sicer do 20 v okviru razpisa SK50 in pospeševalnika Start:up Geek House in največ sedem v okviru razpisa SK200 ter pospeševalnika Go:Global Slovenia, pojasnjujejo organizatorji roadshowa, združeni v Iniciativo Start:up Slovenija.

Spodbuda tudi znanstveni sferi

Sredstva pa bodo na voljo tako za startup podjetja kot tudi za študentske ekipe, raziskovalce in profesorje. »Novi produkti slovenskega podjetniškega ekosistema, kot so razpisa SK50 in SK200 ter oba nova pospeševalnika, predstavljajo dobrodošlo novost v podpornem okolju. Ocenjujemo, da je ključno povečati zavest o takih priložnostih med raziskovalci, ki se jih glede vseh možnosti žal pogosto premalo obvešča,« nove možnosti za pridobivanje semenskega kapitala pozdravljajo v Centru za prenos tehnologij in inovacij na Institutu Jožefa Stefana, kjer poudarjajo, da je za naraščajoč trend tržno zanimivih projektov najbolj pomembno podporno okolje.

Da bosta razpisa SK50 in SK200 lahko močna spodbuda nosilcem raziskav oziroma izumov za njihov prenos v gospodarstvo, so prepričani tudi na Univerzi v Mariboru.

Pisarna za prenos tehnologij Univerze v Mariboru, ki nudi tudi strokovno pomoč pri pridobivanju statusa odcepljenega podjetja, trenutno obravnava tri primere odcepljenih podjetij. Med njimi je tudi Adora-Med, ki je s svojim interaktivnim vmesnikom za podporo kirurgom pritegnilo pozornost svetovne javnosti že na številnih prestižnih tekmovanjih po Evropi.

»Upoštevajoč izkušnje uspešnih posameznikov, ki so raziskovalne dosežke univerze že pretopili v uspešne zgodbe na trgu, na Univerzi v Mariboru pripravljajo nova pravila o ustanavljanju odcepljenih podjetij, ki bodo hkrati dovolj stimulativna za raziskovalce s podjetniškimi ambicijami in transparentna, kot se v zadevah, kjer se mešata javna in zasebna sfera, spodobi,« je pojasnil dr. Anton Habjanič, direktor TehnoCentra Univerze v Mariboru.

Dodaja, da je zanimanja za podjetništvo vse več tudi med raziskovalci in profesorji, zato sta razpisa SK50 in SK200 še posebej primerna in obetavna za tiste, ki želijo svoj izum oziroma inovacijo udejanjiti v lastnem podjetju in za to potrebujejo tako finančne vire kot tudi vrhunsko mentorsko in svetovalno pomoč pri razvoju produkta in pri prodoru na globalne trge.