Tudi mi smo veseli, da ste nam napovedali, da bodo slabši od nas samo še Hrvati.

Res, lepo je videti, kako se Suma in njegovi kolegi šalijo tam daleč v neki banki, malce ugibajo o teh in onih številkah ter potem, ko se seveda zmotijo, povedo, da so veseli in da je res lepo videti, da so se zmotili. Nič hudega, če je Sloveniji padel ugled, če se dražje zadolžuje, če je gospodarstvo nekonkurenčno, banke ne dajejo posojil, država pa plačuje visoke obresti. Tuji investitorji, če je bil morda kdo v bližini ali pa vsaj tam okoli Celovca, so jo seveda takoj pobrisali in smo še lažje ubranili nacionalni interes. Lepo je to videti, kajne, gospod Suma.

Nam pa je bilo zelo lepo videti pogodbo o zaposlitvi, ki jo je cenjenemu kolegu Sumi (tako očitno gospoda Sumantro Chakrabartija kličejo kolegi) poslal bolgarski finančni minister in takratni predsednik sveta EBRD Simeon Djankov (zna biti, da ga Suma ljubkovalno kliče Šime). Gospod Suma za svoje ljubke in simpatične zmote, ki jih je lepo videti, namreč dobiva 329.380 funtov (413.000 evrov) letne plače, ob tem pa še 33.000 funtov dodatka za stanovanjske stroške, na voljo mu je avto s šoferjem, za protokolarne zadeve mu banka krije vse stroške za »gostoljubje in zabavo«, seveda so kriti tudi vsi potni stroški zanj in za njegovo partnerko. Za tak drobiž in običajne ugodnosti mu pa res ne moremo očitati, da so se glede Slovenije malo zmotili, še manj, da gospoda Sumo to veseli.

Še več, pri nas, v tej naši skromni državi, kjer nas veseli, da bo naša komisarka pri gospodu Junckerju za tako vsoto, kot jo gospod Suma dobi v enem letu, morala garati skoraj dve, bi bili silno veseli, če bi se zmotili še kdaj. Recimo pri naslednji napovedi rasti našega BDP. Bi šlo? Recimo, da nam napoveste 11,2-odstotno rast. A? Pa vam obljubimo, da EBRD ne bo imela nobenih dodatnih stroškov z vašimi počitnicami. Častimo teden dni, ma, kaj teden – častimo dva tedna oddiha na kakšni od naših prelepih planin. Kislo mleko, žganci, masovnek, zelje in klobase vključeni! Saj je seveda čisto možno, da bo rast v resnici kakšnih tri- ali štirikrat manjša, ampak motiti se je človeško in vse nas bo veselilo, da se je EBRD zmotila, ko bodo tuji investitorji praktično v kovčkih nosili denar za Telekom, Elan, Aerodrom in se tepli, kdo bo dal več za podjetja v državi, ki se ji obeta tak razcvet. Potem se bomo pa na tisti planini skupaj malo smejali, kako dobro smo se pošalili, prav?

Za konec pa samo še ena res prisrčna šala tegale našega hudomušnega Sume. Je rekel, da je Slovenija super za tuje investicije, ker pri nas vsi tako dobro govorimo angleško. Je že slišal za nastop Alenke Bratušek na CNN ali pa za govor Karla Erjavca pred leti na strateškem forumu na Bledu? »Aj vos ded majn mesidžis of de penals ar veri optimistik.«