Dirk Nowitzki, košarkarski zvezdnik nemškega rodu, ki igra v ameriški profesionalni ligi NBA, je včeraj zjutraj povzročil pravo zmedo na glavni železniški postaji v Ljubljani. Zaradi snemanja oglasa, v katerem je imel visokorasli športnik glavno vlogo, je bil del ploščadi pred glavnim vhodom zaprt, osebje postaje pa je menda moralo preusmerjati horde potnikov, da niso ovirale snemalne ekipe.

Po besedah Primoža Kokalja iz službe za prodajo in marketing na Slovenskih železnicah (SŽ) je spot naročila nemška banka Ing Diba iz Frankfurta na Majni, za vsa potrebna dovoljenja pa je poskrbela produkcijska skupina Comrad iz Ljubljane. Direktor Marko Palek sicer ostaja skrivnosten glede scenarija in tudi glede sodelovanja z 213 centimetrov visokim košarkarjem, češ da vsi vpleteni pričakujejo visoko stopnjo diskretnosti. Povedal pa je, da so oglas v celoti posneli v Sloveniji. »Na živce mi gre to vsesplošno prepričanje, da se stranke za Slovenijo odločajo, ker je tukaj vse poceni. To ni res. Slovenijo odlikujejo čudovite lokacije, predvsem v ruralnih predelih, in vrhunski strokovnjaki, ki odlično opravljajo svoje delo,« je poudaril.

Kar zadeva kadre, posnete na ljubljanski železniški postaji, naj bi se scenarij v zadnjem hipu spremenil, tako da se Nowitzki na koncu ni imel priložnosti zapeljati s slovenskim vlakom, je pa spoznal notranjost ljubljanskega taksija. Po debelih treh urah snemanja pa je karavana že odšla naprej. Kokalj poudarja, da to še zdaleč ni bilo edino tovrstno sodelovanje, ampak da v zadnjih dveh letih Slovenske železnice uspešno tržijo svoje površine in infrastrukturo prav za filme in televizijske oglase. Pohvali se še, da so imeli naročnike iz Skandinavije, Nizozemske, neki Francozi so na progi Ljubljana–Pragersko recimo snemali oglas za čips. »Tujci hvalijo našo odzivnost, saj se jim s ponudbo oglasimo v samo nekaj dneh, pa tudi naše ponudbe so cenovno zelo ugodne v primerjavi z drugimi železnicami po Evropi,« dodaja Kokalj.

Oglas z Dirkom Nowitzkijem se bo čez predvidoma mesec dni začel predvajati na nemških televizijskih postajah.