Nogometaši brez ustreznega igrišča

V nogometnem klubu Trebnje, ki so ga ustanovili jeseni 2009, redno vadi okoli 100 otrok, starih od sedem do petnajst let. Zadnja tri leta nastopajo tudi v ligaških tekmovanjih, kjer so že dosegli vidne uspehe. A nogometaši primernega igrišča nimajo, zato so s treningi in tekmami gostovali na bližnjih igriščih, kar pa se bo v teh dneh spremenilo. Trebanjska občina je namreč zagotovila 50.000 evrov za ureditev nogometnega igrišča z umetno travo, ki bo dovolj veliko za igranje uradnih tekem selekcij do 11 let, le starejši se bodo morali še vedno voziti v Ivančno Gorico ali na Mirno. Občinska sredstva za celostno ureditev sicer ne zadostujejo, nogometni klub bo moral po prvih ocenah zagotoviti še več kot 20.000 evrov, pravi predsednik kluba Dejan Smuk. Brez donacij in prostovoljnega dela ne bi šlo.

Razširili bodo nogometno zelenico in zagotovili garderobe, na nekdanjem odbojkarskem igrišču pa so že postavili koše in tako začasno zagotovili rekreativno vadbo košarke, uredili bodo razsvetljavo in vsaj za silo tudi dotrajano tekaško stezo.

Smeli načrti

V Trebnjem si sicer želijo celovite ureditve osrednjega igrišča, pripoveduje Smuk, tudi predsednik športne zveze občin Trebnje in Mirna. »V idejnem projektu smo si poleg malega nogometnega igrišča zamislili še ureditev košarkarskega z umetno maso, ki bi ga lahko uporabljali tudi za druge športe, kot sta odbojka in badminton, pa tudi za vadbo mažoretk in borilnih veščin. Predvideli smo ureditev tekaške steze s tartanom ter igrišča za rekreativno igranje odbojke in rokometa na mivki. Ob tem bi zgradili centralni športni objekt, v katerem bi zagotovili prostore za številne trebanjske športne klube,« pojasnjuje Smuk. Del dvonadstropnega objekta bi med drugim uredili kot tribune ter nad Kidričevo cesto zgradili nadhod do osnovne šole in tako otrokom zagotovili varen prehod do igrišča. Ker je to v osrčju mesta, ga krajani radi uporabljajo za bližnjico, zato predvidevajo tudi gradnjo pešpoti. »Vsekakor je nujno, da igrišče takoj ob gradnji dobi upravljalca, ki bo skrbel za njegovo urejenost in uporabo,« dodaja. Prihodnost projekta bo odvisna od uspešnosti pridobivanja sredstev, želijo pa si, da bi imeli na občini več posluha za športne objekte.