Po mnenju WHO predstavlja uporaba elektronskih cigaret veliko tveganje za mladoletnike in zarodke. Otroke, mladostnike, nosečnice in ženske v rodni dobi bi bilo treba obvestiti o dolgoročnih posledicah uporabe elektronskih cigaret na možgane, so med drugim poudarili pri WHO.

Ko gre za prepoved tovrstnih cigaret v zaprtih prostorih, WHO poudarja, da obstoječi dokazi kažejo, da aerosol iz elektronskih cigaret »ni preprosta vodna para«, kot pogosto trdijo proizvajalci.

WHO je navedla, da so elektronske cigarete verjetno manj strupene za kadilce kot običajne cigarete. A je hkrati poudarila, da so doslej opravili le malo raziskav, ki bi dokazale varnost teh naprav ali podprle trditve proizvajalcev, da lahko te cigarete kadilcem pomagajo opustiti kajenje klasičnih cigaret.

Priporočila je svetovna organizacija s sedežem v Ženevi objavila pred šesto konferenco pristopnic okvirne konvencije WHO za boj proti tobaku, ki bo med 13. in 18. oktobrom potekala v Moskvi. Na njej bodo predvidoma dosegli dogovor o novih smernicah v boju proti tobaku. Elektronske cigarete delujejo tako, da odišavljeno nikotinsko tekočino segrejejo v paro, ki se jo nato inhalira – podobno kot pri tradicionalnih cigaretah, a brez dima. Priljubljenost teh naprav narašča, predvsem med mladimi. sta