Zadnjih nekaj let smo priča neodvisnim raziskavam, ki so pokazale, da so v konvencionalnih pastah za zobe sestavine, ki si jih nihče ne želi dati v usta. Skozi sluznico v ustni votlini vse potencialno škodljive snovi zelo hitro preidejo v kri, ki te jih nato prenese v ves organizem.

Natrijev lauril sulfat (Sodium Lauryl Sulfat)

Ena od domnevno najbolj nevarnih snovi v naših zobnih pastah, šamponih, gelih za tuširanje, losjonih in kremah je vsekakor natrijev lauril sulfat (Sodium Lauryl Sulfat), ki ga uporabljajo kot snov za penjenje v pastah, šamponih itd. Poleg tega, da draži kožo in sluznico, se hitro vpija in naloži v organizmu, še posebno v tkivih srca, jeter, pljuč in možganov. Nekateri znanstveniki trdijo, da lahko s svojimi škodljivimi učinki vpliva na spremembo DNK.

Triklosan

Naslednja največkrat omenjena nevarna snov v pastah za zobe in ustnih vodah je spojina triklosan, ki je zaradi antibakterijskega učinka prav tako pomembna sestavina antimikrobnih mil, dezodorantov in sredstev za dezinfekcijo in čiščenje. Najdemo jo v igračkah, vzmetnicah, straniščnih deskah, oblekah, pohištvu in v barvah. Snov je tako prisotna v naših življenjih, da so jo znanstveniki našli celo v materinem mleku. Ta konzervans ovira procese, pri katerih mišice, tudi srce, iz možganov prejemajo signale. Ni nevaren, če ga zaužijemo v majhnih količinah. Problem pa nastane pri dolgotrajnejši uporabi, kar čiščenje zob z zobno pasto, ki vsebuje triklosan, je.

Fluor

Proizvajalci past za zobe zelo radi poudarjajo vsebnost fluora v njih, saj je vsesplošno prepričanje, da pozitivno vpliva na zobno sklenino in preprečuje nastanek kariesa. Novejše raziskave pa to staro prepričanje zavračajo, saj trdijo, da fluor povzroči zelo težke poškodbe zob, kosti in osrednjega živčnega sistema. Po nekaterih trditvah lahko ta izredno strupena snov povzroči zastoj pri otroškem razvoju, omenjajo pa jo tudi pri zmanjšanju inteligenčnega kvocienta. Nekatere zobne paste s fluorom vsebujejo opozorilo, da jih odsvetujejo uporabo pri otrocih, starih manj kot šest let. Otroci lahko pogoltnejo zobno pasto, kar privede do presežka fluora v njihovem organizmu in zobne fluoroze. Sklenina zob je na površini hrapava in ima kredast videz. Pri hujših oblikah je razbrazdana, lisasta, lahko tudi jamičasta, prizadeta območja pa se po izrasti zoba rjavo obarvajo. Zaužitje prevelikih količin fluora lahko privede do zastrupitve ali v najslabšem primeru do smrti, zato postavite zobno pasto izven dosega otrok.

Čiščenje brez zobne paste

Glede na vsa dejstva bi bilo dobro razmisliti, ali pasto za zobe sploh uporabljati. Nekateri stomatologi celo trdijo, da zobne paste niti niso potrebne, če zobe pravilno ščetkamo. Samo z navadno in interdentalno zobno ščetko ter zobno nitko bi lahko uspešno očistili vso umazanijo z zob. Obstajajo pa tudi neškodljive, povsem naravne paste za zobe, ki so za zdravje varne in okolju prijazne. Take zobne paste po navadi vsebujejo naravne izvlečke timijana, mete, brina, rožmarina in žajblja, ki poskrbijo, da je ustna votlina zdrava in sveža. Druge zobne paste brez fluora pa so narejene na osnovi aloje vere.

Vir: www.zdravo.si