»Kljub temu, da je Stonehenge eden najbolje raziskanih prazgodovinskih spomenikov zahodne Evrope, še vedno skriva presenečenja,« je zapisal strokovnjak za angleško kulturno dediščino Tim Daw s svojimi kolegi. Spomenik je bil verjetno zgrajen v več fazah, in sicer okoli 2500 let pred našim štetjem, dodaja Daw.

Strokovnjaki se že dolgo ukvarjajo z izvorom in namenom spomenika, ob tem pa so že v preteklosti razpravljali, ali je mogoče, da je bil Stonehenge nekoč popoln krog. Ta možnost je bila prvič omenjena že sredi 18. stoletja.

Zdaj je splet naključij razkril starodavno skrivnost. Krivo je vroče poletje leta 2013 in sistem za zalivanje trave, ki ni dosegel zunanjega dela kroga, kjer zdaj ni več kamnov. Opisane okoliščine so razkrile »luknje«, v katerih naj bi nekoč stali kamni, ki so sklenili krog Stonehengea.

Rezultat pa je zaenkrat treba obravnavati previdno, saj še niso opravili dovolj raziskav, da bi teorijo stoodstotno potrdili. Hkrati imajo omejen čas, saj znaki, ki so se pojavili zaradi sušnega obdobja, izginjajo. Zdaj upajo, da bodo lahko ugotovitve potrdili z iskanjem zgodovinskih posnetkov iz zraka in z opazovanjem istega pojava v podobnih vremenskih razmerah v prihodnosti.