Spletno varnostno podjetje FireEye je zaradi izredno hude pomanjkljivosti storitve Find my Phone opozorilo, da bi najverjetnejši način vdora v sistem lahko potekal prav prek neskončnega preizkušanja možnih kombinacij gesel, ki bi jih ugibal relativno preprost program. Apple je v izjavi za javnost sedaj zanikal odgovornost za vdor ter s prstom pokazal na »ciljane napade na uporabniška imena, gesla in varnostna vprašanja«. Pri podjetju sicer niso povedali, s kakšnim napadom naj bi hekerji uporabnikom ukradli podatke za dostop do računov, so pa povedali, da so tovrstni napadi vse pogostejši na spletu.

Na podlagi Applovega opisa bi lahko ugibali, da bi lahko šlo za neke vrste phishing napad, ko zlonamerne spletne strani ali druge storitve uporabnika prelisičijo v izdajo podatkov za dostop do računa, vendar to ni potrjeno. Pri Applu ob tem zagotavljajo, da po 40 urah raziskave v zvezi s krajo fotografij sicer potrjujejo, da je do vdora v račune nekaterih zvezdnic prišlo, a da nobenega od preverjenih primerov ni povzročila pomanjkljivost storitve Find my Phone.

Hekerje bi lahko čakala 10-letna zaporna kazen

Apple v sporočilu dodaja, da še naprej sodelujejo s pristojnimi organi pri preiskovanju vdora in iskanju storilcev, uporabnikom pa svetujejo, naj za večjo varnost uporabljajo močna gesla in dvostopenjsko verifikacijo, ki je večini znana predvsem iz sveta spletnega bančništva. Gre za dodatno varnostno kodo, ki jo je treba vnesti ob vpisu in je generirana iz serije vselej spreminjajočih se številk.

Če bo Applovo ogorčenje nad dogodkom ob obrazložitvi, ki med vrsticami daje vedeti, da vdor v njihov sistem ni neposredno Applova krivda, potolažilo žrtve, kot je Kirsten Dunst, ki se je po objavi slik na 4Chanu Applu cinično zahvalila za varovanje njenih podatkov, lahko zgolj ugibamo. Smo pa lahko v veliki meri prepričani, da hekerje, če jih bodo oblasti našle, čaka precej huda kazen. Leta 2012 je namreč sodišče za objavo ukradenih golih fotografij Scarlett Johansson storilca obsodilo na 10 let zapora.