Večinski opremljevalci igralcev in igralk svetovnega tenisa, Adidas, Nike in Lotto, so že občutili nevarnost z Daljnega vzhoda. Blagovno znamko Uniqlo, ki ima na svoji plačilni listi že dva igralca iz samega svetovnega vrha, Srba Novaka Đokovića in domačega Nišikorija, ki se ga je Raonićev trener, leta 2012 upokojeni hrvaški as Ivan Ljubičić, vsaj tako bal, kot če bi njegovemu varovancu nasproti stal prvi na lestvici ATP. Japonski Uniqlo je potihoma napovedoval odmevni uspeh Nišikorija v New Yorku s pogodbo tako neverjetne vsote, kot je športni svet še ni videl, ki so jo podpisali le nekaj tednov pred začetkom OP ZDA. Po zmagi so na Japonskem in po vsej Aziji zaznali tako veliko zanimanje za majice z njegovim imenom, da je prodaja že presegla do sedaj najbolj priljubljene artikle, majice nogometašev Reala in angleških klubov.

Za kako velike sponzorske pogodbe, ki so sicer strogo varovana poslovna skrivnost, je nedavno vsaj približno prišlo na plan v Španiji, ko je nekdanja teniška igralka Arantxa Sanchez Vicario, pred natanko dvajsetimi leti je osvojila grand slam v New Yorku, sprožila sodni spor proti mami in očetu, ki sta ji uspela zapraviti ves denar, ki ga je prigarala v teniški karieri. Gre za 10 milijonov dolarjev od turnirskih nagrad in 27 milijonov od sponzorskih pogodb. Na osnovi razkritih podatkov, kolikor so jih organi pregona uspeli dobiti v Andori, kjer je imela Sanchezova odprte svoje račune, sedaj španska davkarija od nje zahteva še 10 milijonov evrov.

Po desetih letih so sponzorske pogodbe verjetno po načelu neoliberalne ekonomije dobesedno poletele v nebo, kar so priznali tudi pri švedski modni blagovni znamki H&M, ko so bolj za šalo kot zares na pobudo svoje manekenke Ester Satorove začeli oblačiti njenega najdražjega, češkega teniškega igralca Tomasa Berdycha. »Čeprav smo zelo uspešni, nam še nobena reklamna poteza ni prinesla tolikšnega dviga prodaje kot napis na majici z belimi cvetovi na modri podlagi, v kateri je z našo blagovno znamko prišel na teniško igrišče oblečen Tomas Berdych,« so priznali pri H&M.

Iz nam bližnjih krajev, iz sosednje Hrvaške, pa sta poučni zgodbi o velikih zaslužkih teniških igralcev in igralk, na katere ne prežijo le bližnji sorodniki, ampak tudi poslovni sanjači, ki bi radi doživeli svoj uspeh na račun drugih. Tako je bil sicer nikdar nastopač v javnosti, Zagrebčan Goran Prpić, ob premoženje ob ločitvi od žene, medtem ko za Gorana Ivaniševića pravijo, da ne drži, da je bankrotiral. Le zaradi ločitvene bilance naj bi premoženje ustrezno zavaroval. Sicer pa so Ivanišević, Nemec Boris Becker in Francoz Henri Leconte osrednji teniški »dandiji« vseh štirih turnirjev za grand slam, zato tudi v parku Flushing Meadows ne manjkajo. Nemec in Francoz spomine najraje obujata ob točilnem pultu.