Najpomembnejši obrok je zajtrk

Res je – zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, še posebno, kadar govorimo o odraščajočih otrocih, ki morajo biti dan za dnem pripravljeni na vse naporne šolske izzive. V nadaljevanju boste našli nekaj sestavin, ki bodo zajtrk vaših otrok spremenile v pravi zajtrk prvakov.

Žitarice in mlečni izdelki: Žitarice so odličen vir energije, ki bo vašim otrokom omogočila, da ostanejo zbrani in pozorni skozi ves dan. Za odličen dodatek k žitaricam lahko poskrbite s pomočjo mleka ali jogurta – oba namreč podpirata razvoj možganskih celic.

Oreščki in sadje: Če imajo vaši otroci raje lažji zajtrk, je za njih popolna izbira kombinacija sadja in oreščkov. Oreščki so znani po tem, da spodbujajo delovanje možganov, sadje pa bo poskrbelo še za dovolj možganskega goriva v obliki hranljivih vitaminov in mineralov.

Hranljivo kosilo za obnovitev energije

Po nekaj zahtevnih šolskih urah bodo vaši otroci prav gotovo hrepeneli po slastnem in hranljivem kosilu, ki bo obnovilo njihove zaloge energije in jim omogočilo, da so dejavni tudi v popoldanskem času. Pri izbiri kosila si lahko pomagate s številnimi odličnimi sestavinami.

Ribje meso: Ribje meso vsebuje ogromno omega-3 maščobnih kislin, ki so temelj zdravih možganov. Tuna in losos sta odlični izbiri, saj imata precej nevtralen okus, zato bosta najbrž zadovoljila tudi vsa pričakovanja vaših otrok.

Rdeče meso: Rdeče meso sicer ni najbolj priljubljeno v svetu zdravega prehranjevanja, vendar to velja le, če z njim pretiravamo. Sicer pa je rdeče meso odličen vir železa in če morda niste vedeli – železo je v organizmu potrebno za transport kisika v možgane, zato je ključnega pomena za mentalne sposobnosti vaših otrok.

Zelenjava: Zelenjava je res zelo vsestranska hrana, saj jo lahko kombinirate z vsemi vrstami mesa. Če želite, da bo priljubljena tudi pri vaših otrocih, morate izkoristiti njene intenzivne barve in pripraviti jedi, ki so privlačne in zabavne. Uporabite lahko korenje, brokoli, paradižnik, papriko in številne druge vrste zelenjave, pa boste zlahka pričarali jedi, ki bodo pripomogle k šolskemu uspehu vaših otrok.

Lahka večerja

Večerni obrok naj bo malce lažji, da vaših nadobudnežev ponoči ne bo preveč mučila prebava. Tudi pri izbiri večerje pa vam je na voljo ogromno možnosti, ki bodo dobro poskrbele za mlade možgane.

Solate: Solate so odlična ideja za večerjo, saj vsebujejo veliko hranljivih snovi, ki po napornem dnevu v šoli dobro poskrbijo za regeneracijo možganov. Ne pozabite dodati rastlinskih olj po vaši izbiri – ta namreč vsebujejo veliko vitamina E, ki ima pomembno vlogo pri zaščiti možganskih celic.

Jajca: Holin je posebna spojina, ki izboljšuje spomin, spodbuja nastanek možganskih celic in ščiti membrane možganskih celic. Najbrž niste vedeli, da jajca vsebujejo ogromno holina, tako da so odlična izbira za vaše otroke, ki jih vsak dan čakajo številni intelektualni izzivi. Z jajci pa nikar ne pretiravajte, saj vsebujejo tudi veliko holesterola.

Še vsaj dva vmesna prigrizka

Rastoči otroci potrebujejo vsaj pet zdravih obrokov na dan, zato morate navedenim obrokom vsekakor dodati še nekaj prigrizkov. Sendviči so dobra izbira za prigrizke otrok, saj jih imajo ti običajno zelo radi, poleg tega pa lahko v sendviče dodate številne vrste hrane, ki spodbuja delovanje možganov – zelenjavo, ribje meso, zdrave namaze ali celo jagodičevje. Dodajte še sadje, kozarec vode ali sveže iztisnjen sadni sok.

Vir: www.delimano.si