Med štirimi »zvezdami« je največja rast poslovanja uspela Luki Koper, ki je prihodke na medletni ravni povečala za desetino, čisti dobiček pa kar za 90 odstotkov. Več prihodkov od prodaje kot lani so imeli še Gorenje, Krka in Sava Re.

Kljub povečanju prihodkov od prodaje so se delnice Pozavarovalnice Sava prejšnji teden pocenile (–0,13 odstotka, na 15,20 evra). Družbi sicer še naprej upadajo premije in je zaradi žleda ustvarila tretjino nižji dobiček (12,8 milijona evrov) kot v lanskem letu. Vendar pa v luči precejšnjega zanimanja za delnice Save Re slabši rezultati poslovanja za male delničarje le niso tako skrb zbujajoči. Delež v Savi Re diši predvsem Hrvatom oziroma skupini Adris, ki je pred kratkim prevzela Croatio Osiguranje in ne skriva svojih ambicij po širjenju v zavarovalniški dejavnosti v regiji, ter Modri zavarovalnici, ki je sama tudi že solastnica Save Re. Sicer pa lahko lastne delnice kupuje tudi Sava Re in si s tem dviguje ceno ter na tem gradi obrambo pred prevzemom. Predsednik uprave Save Re Zvonko Ivanušič trdi, da tega zdaj ne počnejo, pravi pa: »Obstaja možnost, da v prihodnje začnemo.«

Med večjimi razočaranji se je znašel je tudi Petrol. Naftni trgovec je sicer v preteklosti že imel slaba obdobja, vendar pa je upad dobička ob polletju skrb zbujajoč. Petrol tako slabih rezultatov poslovanja z vidika upada dobička ni objavil že vse od leta 2011. Prihodki so se mu v drugem četrtletju sicer povečali, vendar pa je ustvaril kar osemodstotni padec četrtletnega dobička. V nadaljevanju leta lahko pričakujemo, da bo Petrol povečeval dobiček na račun nižjih finančnih odhodkov, saj je z izdajo obveznic prišel do rekordno nizkih obrestnih mer. Delnice Petrola so na tedenski ravni zdrsnile za 1,67 odstotka, na 297,95 evra.

Prevzemna ponudba hrvaškega Agrokorja za preostali, 47-odstotni delež Mercatorja se je iztekla v ponedeljek. Hrvaški trgovec je prišel do 82-odstotnega deleža, s čimer bo lahko spreminjal statut družbe, ne bo pa mogel iztisniti delničarjev, ki ponudbe niso sprejeli. Vprašanje pa je, ali je to dobra ali slaba novica za male delničarje. Odgovor bodo verjetno dobili šele čez nekaj časa, ko bo bolj jasno, ali je Agrokor le vmesna postaja. Prejšnji teden so delničarji na skupščini Mercatorja imenovali tudi nove nadzornike, ki v večini (štirje od šestih) prihajajo direktno iz Agrokorja.