Podjetje Neopan je nastalo na podlagi 25-letnih izkušenj v razvijanju tehnologij in proizvajanju strojnega parka za lesno in gradbeno industrijo. Večinoma mladi, a izkušeni strokovnjaki so razvili svoje produkte in patentirane rešitve, ki jih proizvaja in prodaja podjetje Neopan. In čeprav je družba nastala šele leta 2011, in so naslednje leto začeli resneje prodirati na nepremičninski trg, ter graditi prvo hišo, že dosegajo velike uspehe. Doslej so naročnikom predali več svojih hiš nove generacije, skupaj s tistimi, ki jih še gradijo ali dokončujejo, pa jih je že 16, vse od Dobrovnika in Velike Polane, do Kopra, vmes pa so Radenci, Grosuplje, Polzela ...

Z dolgoletnimi izkušnjami do lastne proizvodnje

Vodstvo in strokovnjaki v družbi Neopan večinoma izvirajo iz znanega podjetja, ki je četrt stoletja pridobivalo izkušnje in predvsem znanje s področja strojegradnje, lesne in gradbene industrije. Ves ta čas so intenzivno sodelovali z najpomembnejšimi slovenskimi lesno-predelovalnimi podjetji, kot so Trimo Trebnje, Esal, Lip Bled, Knauf Insulation ... V sodelovanju z njimi so pridobili veliko izkušenj, ob tem so dodali svoje znanje s področja lesne in gradbene industrije ter strojegradnje. »Vse to smo združili ter rešili nekatere pomanjkljivosti montažne gradnje, tako da kvalitetni izdelki ustrezajo zahtevam trga danes in v prihodnosti. Bili smo prepričani, da nam bo uspelo, zato smo vzpostavili lastno proizvodnjo, ki hitro in brezhibno izdeluje elemente,« pravi vodja projektne ekipe in razvoja v Neopanu Nino Jarc, dipl. grad. ing., ki je prepričan, da njihov pristop h gradnji predstavlja prihodnost gradnje hiš ter tudi gospodarskih in javnih objektov.

Panelni sistem gradnje

Hiše Neopan so v celoti novost na slovenskem tržišču in tudi širše. »Gre namreč za drugačen sistem – panelni sistem gradnje, kjer ne uporabljamo klasičnega sistema z leseno konstrukcijo iz polnega lesa. Uporabljamo predvsem lepljene konstrukcijske izolacijske panele z različnimi vrstami izolacijskih materialov iz stiropora, kamene volne ali celo naravne plute, ki je novost na področju gradnje,« pravi Jarc. Kot dodaja direktor družbe, kjer so v glavnem zaposleni visoko izobraženi kadri, Igor Rakuša, univ. dipl. ing., imajo izdelki in način dela Neopana, vrsto odlik: uporaba sodobnih certificiranih materialov in patentiranih elementov, nov sistem postavitve objektov, hitrost gradnje, ugodna cena in izjemno razmerje med ceno in kakovostjo, celovitost storitev od prvih zamisli do vselitve; ureditev projektne dokumentacije PGD in PZI, načrtovanje in svetovanje, lastna proizvodnja gradbenih elementov, prilagodljivost projektov ...

Inovativne patentirane rešitve

Montažne hiše Neopan so popolnoma slovenski izdelek – razvoj in proizvodnja potekata v Sloveniji! Vlagatelj lahko izbira med tipskimi hišami Neopan, lahko si zamisli popolnoma svojo – drugačno in unikatno hišo. Tretja možnost pa je, da tipske hiše nekoliko prilagodijo tako, da ustrezajo njegovemu okusu in potrebam. In kakšne so prednosti stanovanjskih in poslovnih objektov Neopan? Nino Jarc pravi, da je prednosti veliko. Nekaj najbolj očitnih: pri objektu so uporabljene inovativne patentirane rešitve, ki omogočajo vrhunsko kvaliteto izdelave. Neopan ponuja različne linije hiš, ki imajo specifične odlike in lahko zadovoljijo tudi najzahtevnejšega kupca. Izvedba njihovega nosilnega skeleta je posebna v tem, da je celotna nosilna konstrukcija izolirana, toplotni mostovi pa so eliminirani tudi na spojih, kar je pogosta težava pri drugih načinih montažne gradnje. Zelo dobre toplotne karakteristike objektov zagotavljajo izredno nizko porabo energentov za ogrevanje in hlajenje.

Kakovostni objekti po ugodni ceni

Nizka cena še zdaleč ne pomeni, da pri Neopanu varčujejo pri kvaliteti materiala. »Naš cilj je odgovoriti na potrebe časa, v katerem živimo, in ponuditi na trgu zelo kvalitetne objekte po ugodni ceni. Jarc dodaja, da je v njihovi tipični hiši standardni panel z vmesno izolacijo debel 15 centimetrov, zunanja fasadna izolacija pa 6, 10, 15 centimetrov ali več. Tudi z najmanjšo debelino fasade v kombinaciji s panelom Neopan dosežejo kriterije za nizkoenergijske hiše. »Za konstrukcije izbiramo predvsem naravne in uporabniku prijazne materiale. Na bivalno ugodje med drugim vpliva tudi razmerje med temperaturo zraka v prostoru in temperaturo notranjih obodnih površin. S kvalitetno toplotno izolacijo in izbiro kakovostnega stavbnega pohištva zagotavljamo višje temperature notranjih obodnih površin, s čimer dosegamo visoko kakovost bivalnega ugodja. Sestavine naših panelov imajo certifikate, da ustrezajo vsem evropskim normativom in smernicam ter ne vsebujejo zdravju škodljivih snovi,« poudarja direktor Igor Rakuša, ki dodaja, da so njihove nove hiše potresno in požarno varne ter odporne na zunanji hrup in vlago.

Spogledujejo se s tujimi trgi

»Hiše lahko predamo v različnih fazah dokončanja. Če stranka tako želi, lahko izbere fazo na ključ, pri kateri se lahko nemudoma po dokončanju del vseli,« pravi Rakuša. Oba naša sogovornika pa ne tajita, da se že pogledujejo s tujimi tržišči, kjer se čedalje bolj odločajo za montažno gradnjo, kar pomeni, da v Neopanu dejansko verjamejo v tisto, kar izdelujejo. Ob tem so ponosni, da največ naročnikov dobijo, ko si ti ogledajo že zgrajeno hišo. Torej gre dobra beseda od ust do ust.

Tilen Bakal