Znova se postavljajo na noge

Medtem ko velja bizeljčan (beli in rdeči) za izdelek različnih sort grozdja, si zadnje čase v Posavju prizadevajo za uveljavitev sorte modra frankinja, ki jo je kot neke vrste barvilo najti tako v bizeljčanu kot v cvičku in metliški črnini, vsebuje pa (še posebno na Bizeljskem) nadpovprečno količino antioksidanta resveratrol. Krmilo so tokrat vzeli v roke v Sevnici, kjer so se tamkajšnje organizacije Kmečka zadruga Sevnica, Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, Center za razvoj podeželja Posavje in Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica lani lotile projekta »Modra frankinja – žametno vino Posavja«, ki se bo iztekel oktobra letos.

Glavni cilj projekta je povezati lokalne pridelovalce hrane in vin ter pospešiti prodajo njihovih pridelkov prek lokalnih gostinskih ponudnikov in tržnic, ki jih letos v sklopu projekta Posavska špajza pospešeno obnavljajo. Poleg tega želijo tudi povečati prepoznavnost vina modra frankinja ob hkratnem dvigu kulture pitja. Projekt je finančno podprla tudi Evropska unija prek programa Leader.

Pridelovalci iz devetih držav

Matej Imperl z zavoda KŠTM med želene učinke projekta prišteva tudi izboljšanje turistične, zlasti kulinarične privlačnosti regije, saj vino modra frankinja bolj kot k pivskim prištevajo h kulinaričnim posebnostim pokrajine, saj se ga ne pije za žejo, temveč kot dodatek k hrani. Menda se zlasti prileže k svinjskemu mesu regionalne pasme krškopoljec, k bistriškim puranom (v mislih imamo Bistrico ob Sotli) in raznim narezkom iz mesnin, pridelanih v teh krajih. »Med prve učinke projekta štejemo že to, da so to domačo kulinarično ponudbo od lani prevzeli domala vsi tukajšnji gostinci, ki prej zanjo menda niso niti vedeli. Tako je že čutiti rast prodaje tako mesnih izdelkov Kmečke zadruge Sevnica kot modre frankinje iz kleti različnih ponudnikov,« pravi Imperl.

Med ukrepi za izboljšanje prepoznavnosti lokalne kulinarike, v kateri igra naslovno vlogo omenjeno vino, ima posebno vlogo Festival modre frankinje, ki ga bodo v parku sevniškega gradu 13. septembra izvedli že četrtič, nameravajo pa ga ohranjati tudi v prihodnje. Zanimanje pridelovalcev modre frankinje za ocenjevanje njihovega pridelka, ki poteka v sklopu festivala, vsako leto narašča. Leta 2011 so tako prejeli 85 vzorcev, lani 139, letos pa jih pričakujejo občutno več, saj so povabila poslali tudi pridelovalcem v Avstriji, Nemčiji, na Slovaškem, Češkem, Madžarskem, Hrvaškem, v Srbiji in Romuniji.

V sklopu festivala bodo potekali različne kulinarične delavnice, strokovna predavanja, pokušnje vina in jedi, zabavne prireditve in glasbeni koncert, vsa dogajanja pa bo spremljal (ne)dvoumni slogan »Pijem modro«, kar pomeni dobro in po pameti.