Šampanjec iz prsi Kate Moss

Prve čaše za šampanjec naj bi bile narejen po modelu prsi Marije Antoanete. Zdaj je britanska umetnica Jane McAdam Freud izdelala še šampanjske kozarce, katerih model so bile prsi supermanekenke Kate Moss. Manekenka pravi, da je bila navdušeno nad idejo, saj se šampanjec vedno povezuje s praznovanjem in srečo. S čašo bodo v londonski restavraciji proslavili manekenkin 40. rojstni dan in 25 let njenega dela na modnih stezah. Kot se za dogodek spodobi, bodo v kozarce nalili najnovejši dom pérignon, imenovan P2-1998.

Dokazano: mocarela je najboljša za pico

Kar Italijani vedo že mnogo časa, so zdaj dokazali še znanstveniki: za pico je najboljši sir mocarela. Raziskovalci univerze v Aucklandu so se namreč zadeve lotili resno in so poleg mocarele na pici testirali še čedar, edamec, ementalec, grojer in provolone. Preverjali so elastičnost, teksturo, topljenje in barvo sira, ki so ga dali na pico. Izkazalo se je, da ima mocarela vse lastnosti, ki so potrebne za sir na pici, medtem ko sta bila čedar in edamec premalo topljiva, grojer, provolone in ementalec pa premastni in se niso lepo zapekli. Če vam mocarela ni všeč, so znanstveniki ugotovili, da ima dobre lastnosti, tudi če jo kombiniramo z drugimi siri.

Kava, ki jo predelajo sloni

Do zdaj je veljala za najdražjo kavo kopi luwak, ki so jo v svojih prebavilih predelale civete. Zdaj je na trg prišla podobna kava, ki jo pojedo in izločijo sloni. Kavo, imenovano black ivory, pridelujejo na Tajskem na višini 1500 metrov, nato jo ponudijo slonom, ki jo v svojem prebavnem traktu predelujejo od 15 do 70 ur. Zrnca kave nato poberejo iz slonjih iztrebkov in jih prepražijo. Zahvaljujoč fermentaciji v slonjih želodcih naj bi imela izjemen okus po čokoladi in sadju. Na leto pridelajo le 200 kilogramov te kave, za zdaj pa je na voljo le v najprestižnejših hotelih.

Ogrožene italijanske oljke

Italija je takoj za Španijo največja svetovna izvoznica oljčnega olja. Na leto ga izvozi 480.000 ton. A zdaj ji grozi katastrofa. Po državi se širi bakterija Xylella Fastidiosa, ki uničuje oljčne nasade. Samo na jugu Italije v Puglii je do zdaj okuženih pol milijona oljk. Zaradi bakterije, ki je v Evropo prišla iz Amerike in jo prenašajo žuželke, se drevesa posušijo in odmrejo. Trenutno ni znano nobeno škropivo, ki bi lahko ustavilo širjenje bakterije. Raziskovalci menijo, da je bakterija prišla v Italijo z uvoženimi sadikami oleandrov.