Bučni ragu iz pečice

Potrebujemo: Potrebujemo 1 kg poljubne jedilne buče, 800 g krompirja, 300 g korenčka, 1 čebulo ali nekaj šalotk, 2 žlici olivnega olja, 30 g masla, 1 žlico rjavega sladkorja, 5 žlic medu, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1 rdeč čili, 2 stroka česna, nekaj vejic zelene, nekaj vejic peteršilja, muškatni orešček.

Priprava: Bučo razpeškamo, meso pa izdolbemo in zrežemo na kocke. Korenček narežemo na kolesca, krompir na kocke. Čili podolžno razpolovimo, razsemenimo in drobno narežemo. Čebulo in česen ter zeleno in peteršilj skupaj s stebli drobno sesekljamo. V široko posodo vlijemo olivno olje in na njem posteklenimo čebulo, na koncu dodamo še česen. Ko zadiši, dodamo bučo, krompir, korenček in čili, ki jih med mešanjem na hitro opražimo. Vse skupaj potresemo z rjavim sladkorjem in pomešamo, da malo karamelizira. To zalijemo z 8 dl vroče vode in dodamo zeleno ter peteršilj in nekaj naribanega muškatnega oreščka. Počasi kuhamo deset minut, nato solimo in popramo po okusu. Medtem pečico segrejemo na 180 °C in globok pekač ali večjo glineno posodo namažemo z maslom. Posodo z zelenjavo odstavimo in vsebino prelijemo v pekač. Pokapamo z medom in za 40 minut porinemo v segreto pečico. Postrežemo kot samostojno jed oziroma kot prilogo mesnim jedem, denimo k sočni jagnjetini ali kuri iz pečice.