Bučna pojedina
Nekdaj je veljalo, da je buče še najbolje jesti tako, da jih najprej poje nekdo drug, tega pa potem spečemo in damo na mizo. Marsikdo se te čudne modrosti drži še danes, bolj izkušeni jedci pa si tisto, kar je bilo nekoč rezervirano za pujse, pustijo prinesti na mizo. In to ne kar tako za silo scmarjenih jedi iz buč, ki bi jih jedli, ker česa boljšega ne bi bilo pri roki. Vešči kuharji iz buč pripravljajo vrhunske mojstrovine, ki ne pustijo ravnodušnih še tako izbirčnih sladokuscev. Buče izvirajo iz tropskih in subtropskih predelov našega planeta, semena divjih buč naj bi uživali že naši predniki pred 15.000 leti, Indijanci pa naj bi se z gojenjem buč ukvarjali že pred 6000 leti. Najbolj so jih cenili stari Grki, častili so jih kot božanstvo. Danes jih poznamo več kot 800 sort, gojijo pa jih povsod po svetu in so primerne za vrsto tako sladkih kot tudi slanih jedi. Indijanci so jih denimo pripravljali tako, da so v izdolbeno bučo nalili mleko, dodali med in začimbe ter vse skupaj spekli na ognju. Verjetno vsi poznamo sladke bučne zavitke, ki jih pripravimo enako kot jabolčne, vsakdo pozna tudi bučne semenke, ki jih je prijetno grizljati kar tako ali morda ob vrču piva. Ljubitelji dobre hrane brez izjeme poznajo bučno olje, to edinstveno specialiteto, ki izvira s severovzhoda naše dežele in je svetovna posebnost. Z njim poleg solat med drugim pripravljajo celo čokolado, izredno lepo se ujame tudi z vaniljevim sladoledom. Malo kdo pa ve, da bučno olje ni primerno le za solate in druge hladne jedi, ampak lahko z njim tudi kuhamo in pečemo. Denimo čebula, spražena v bučnem olju, je imenitna osnova za praženi krompir. In brez skrbi, strokovnjaki so s poskusi dognali, da bučno olje brez težav prenaša še višje temperature od običajnih rastlinskih olj, tako da je tudi v ponvi povsem varno. In ko smo že pri tem – znanstveno je dokazano, da bučno olje učinkovito preprečuje bolezni prostate. Jesenska specialiteta so razne bučne juhe, pire iz buč in krompirja, ki ga pripravimo enako kot krompirjevega, znana so sladka bučna peciva, gratinirana buča iz pečice in še kaj. Sladokusci poznajo tudi bučo na žaru, bučni golaž, z bučami polnjene lignje in še vrsto imenitnih jedi. Nekateri iz njih pripravljajo celo kompot, iz buče pa lahko pripravimo tudi torto; meso buče skuhamo v prošku, sladkem desertnem vinu, in zmečkamo v pire. Primešamo zdrobljene mandljeve piškote, penasto umešana jajca s sladkorjem, kanec ruma in kakav s pecilnim praškom. Nalijemo v tortni model in spečemo. Poleg dejstva, da so buče sila okusne, so tudi izjemno zdrave. So visoko hranljive, vsebujejo veliko prehranskih vlaknin in malo kalorij. Zanimivo je, da buče botanično sploh niso zelenjava, ampak sadje, so bližnje sorodnice melon in lubenic. Poleg vsega so izjemen vir karotenoidov, v maščobah topnih zdravilnih snovi, ki pomagajo preprečevati različne bolezni. Privoščimo si jih!