V DUTB so povedali, da so na razpis za prodajo večinskega deleža v Športnem centru Pohorje za zdaj prejeli zgolj ponudbo Nipe, ki jo bo slaba banka preverila in skrbno preučila. »Če se bo izkazalo, da ponudba ustreza razpisnim pogojem, bo družba Nipa v obdobju med 17. septembrom in 17. oktobrom lahko opravila skrbni pregled (ŠC Pohorja, op. a.), zavezujočo ponudbo bo morala oddati do 27. oktobra 2014,« so napovedali v DUTB.

DUTB je v razpisni dokumentaciji za prodajo poslovnih deležev Nove Ljubljanske banke in Nove Kreditne banke Maribor določila, da je pogoj za nakup 97-odstotnega lastniškega deleža bank tudi nakup terjatev do družb Športni center Pohorje, Smučarski klub Branik Maribor, GTC Kope in Rikom, ki skupaj znašajo približno 55,7 milijona evrov. Osnovni vložki NLB in NKBM v Športnem centru Pohorje znašajo skupno 10 milijonov evrov.

Propad centra lahko ima širše posledice

Direktorica ŠC Pohorje Barbara Vtič Vraničar je dejstvo, da je DUTB prejela vsaj eno ponudbo za odkup centra, ocenila kot pozitivno, saj to pomeni, »da obstaja interes za nakup«. Vtič-Vraničarjeva upa, da za ponudbo Nipe stoji tudi kapital in da se bo našla kakšna rešitev za pohorski športni center, saj so od njegovega obstoja odvisni tudi drugi hoteli v štajerski prestolnici, smučarske šole, dobavitelji in tudi mariborska občina.

Mestna občina je namreč v času, ko jo je vodil župan Franc Kangler, sprejela jamstva v višini približno 19 milijonov evrov, ki so vezana na poslovanje športnega centra. Morebitni stečaj ŠC Pohorje bi v precejšnjo finančno zagato spravil tudi mariborsko občino, ki si torej močno prizadeva najti rešitev, da športni center ne propade. Občina je zato nedavno tudi sama dala DUTB nezavezujočo ponudbo za nakup športnega centra. Občina je bila zanj pripravljena odšteti deset milijonov evrov, ki bi jih odplačala v desetih letih. Poleg tega je občina zahtevala, da je podjetje čisto vseh finančnih bremen. Toda v DUTB občinske ponudbe niso sprejeli. Nato je občina prek podjetja Nipa želela najeti infrastrukturo športnega centra in jo upravljati, dokler slaba banka ne bi našla novega lastnika, a je tudi ta posel padel v vodo. Glavni vzrok naj bi bila previsoka najemnina, po neuradnih podatkih je šlo za dva milijona evrov in pol.

Zaposleni dobivajo informacije iz medijev

Predstavnik nekaj več kot sto zaposlenih v pohorskem športnem centru Marko Kundid je pojasnil, da so delavci z odločitvami o usodi ŠC Pohorje seznanjeni praktično zgolj iz medijev in da zaradi pomanjkanja informacij težko komentira trenutno dogajanje okoli prodaje družbe. »Želimo si, da bi podjetje nadaljevalo delo. Vseeno nam je, kdo bo novi lastnik in koliko denarja bo odštel za nakup, pomembno je samo to, da družba normalno nadaljuje delo,« je priznal Kundid, ki je potrdil, da je Športni center Pohorje delavcem poravnal vse v letošnjem letu neizplačane plače.

Velja spomniti, minuli posli na Pohorju zanimajo tudi mariborske kriminaliste. Ti so pred časom že kazensko ovadili osem fizičnih oseb. Pet oseb naj bi ovadili zaradi podelitve občinske koncesije za gradnjo vzpenjače in prevoz ljudi. Preostale tri osebe naj bi policisti ovadili zaradi spornega investicijskega vzdrževanja stare gondolske žičnice. V Policijski upravi Maribor smo vprašali, ali preiskujejo tudi minulo poslovanje ŠC Pohorje v času, ko so nastali večmilijonski dolgovi. Ti po zadnjih podatkih znašajo 64 milijonov evrov. Toda tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl novih informacij o predkazenskem postopku zaradi interesa nadaljnjih postopkov ni mogel dati.